IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Хакери атакуваха Тайванската фондова борса и ключова банка

Според местна медия става дума за чуждестранна DDoS атака

10:13 | 13.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Хакери са нанесли удар върху тайвански финансови платформи в четвъртък, включително фондовата борса и кредитора Mega Financial Holding, сривайки за кратко уебсайтовете им в рамките на това, което местните медии описаха като атака от чуждестранни агенти, пише Bloomberg.

Извършителите са залели със заявки целевите уебсайтове в рамките т.нар. DDoS атака, която е причинила нестабилна връзка с платформите в следобедните часове, твърди Министерството на дигиталните въпроси. По време на инцидента Тайванската фондова борса е открила уеб заявки от чуждестранни адреси на интернет протоколи в обеми няколко пъти по-големи от обичайните, обяви борсата в отделно изявление за Bloomberg News.

Министерството на дигиталните въпроси не е коментирало произхода на атаките, въпреки че местната медия Liberty Times съобщи, че руска група е поела отговорност в Telegram, като се цитира анализ на изследователите от Radware.

Правителствените уебсайтове и борси функционират нормално в петък. DDoS атаките имат за цел да претоварят системите, вместо да откраднат ценна информация. Фондовата борса е възстановила нормалните си операции в рамките на половин час в четвъртък. Инцидентът обаче разкрива потенциалната уязвимост на изчислителните платформи в Тайван – най-големият производител на модерни полупроводници и потенциална точка на възпламеняване на конфликта между САЩ и Китай.

„По отношение на нестабилните връзки, изпитани от някои уебсайтове вчера следобед, беше потвърдено, че това е причинено от DDoS атаки“, се казва в изявление на Министерството на дигиталните въпроси. „Министерството ще продължи да наблюдава ситуацията и ще подпомага агенциите за укрепване на мерките за защита и реакция“, се посочва още.

Представители на Radware не са отговорили на имейл и обаждане на основния им телефонен номер в Тайпе за коментар.

Тайван все по-често е обект на кибератаки от чужбина през последните години, тъй като стратегическото значение на острова нараства. Хакерска група, за която се смята, че е свързана с китайското правителство, е откраднала пароли и документи от изследователски център, свързан с тайванското правителство, който е специализиран в компютърни технологии, казаха през август изследователи на киберсигурността от Cisco Systems.

Този случай подчерта заплахата, която кибератаките представляват за Тайван - остров, който е източник на ескалиращото напрежение между САЩ и Китай. Пекин твърди, че островът е част от негова територия и се зарече да го постави под контрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 13.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още