IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Sony изненада с цената на подобрената версия на PlayStation 5

Цената предполага, че вероятно само най-големите фенове са готови да платят повече за по-добро представяне

09:20 | 11.09.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Sony Group постави цена от 700 долара на по-бързата версия на PlayStation 5, която е доста над тази на конкурентната Xbox. Това предполага, че гигантът в забавленията смята, че лоялните фенове са готови да платят повече за по-добро представяне, съобщава Bloomberg.

Японската компания разкри изненадващо високата цена, която обяви началото на продажбите за 7 ноември – само няколко седмици, след като последната версия на конкурентната конзола на Microsoft ще се насочи към магазините. Новата Xbox Series X ще струва 600 долара, а подобрената PS5 Pro ще бъде с 200 долара повече спрямо основната версия.

Четири години след началото на съответния им жизнен цикъл, двете най-популярни домашни конзоли се издигат нагоре по веригата на стойността. Анализаторите са разединени дали цените ще донесат продажби за Sony, която се опитва да разшири бизнеса си със забавления с оригинално, висококачествено съдържание, покриващо игри, аниме и филми.

„Става дума за това, че Sony докосва абсолютния връх на пазара, насочвайки се само към най-отдадените потребители на PlayStation”, казва анализаторът в сектора Серкан Тото. „Това не е устройство за масовия пазар. Изглежда целият гейминг свят е озадачен от ценовата стратегия на Sony”.

Други смятат, че ходът е опит да се засилят маржовете. Решението за цените следва серия от ценови увеличения в Япония, които според експертите са реакция на нарастващите разходи за компоненти като чипове.

Новата конзола ще позволи на игрите за PlayStation 5 да бъдат играни в по-високи разделителни способности и по-бързи кадри, без да има нужда да се сменят различни режими, казва Марк Черни, водещ архитект на конзолата, във видеопрезентация. Той казва, че PlayStation 5 Pro ще предлага с 45% по-бързо рендериране (процесът на генериране на цифрово изображение – бел. ред.) от стандартната версия.

От PlayStation 5 Sony е продала над 59 млн. единици от пускането ѝ през 2020 г., но изостава малко зад предшественика – PlayStation 4. По-високата цена може да ограничи публиката, отчасти защото доближава машината повече до цената на гейминг компютрите, които са най-големият конкурент на конзолите.

Много анализатори отбелязват, че по-високата цена на ново устройство е избрана въпреки липсата на дисково устройство, което отразява продължаващата тенденция в гейминг индустрията, при която потребителите се прехвърлят от физически носители към онлайн услуги. Дисково устройство ще бъде налично за покупка отделно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:21 | 11.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още