IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Apple и Google изгубиха битките си срещу ЕС за глоби за общо над 15 млрд. евро

Това е голяма победа за антитръстовите органи на съюза

12:17 | 10.09.24 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Най-висшият съд на Европейския съюз (ЕС) във вторник донесе огромна победа за дългогодишната кампания на блока за регулиране на технологичната индустрия, отхвърляйки жалбите на Apple и Google по две емблематични дела.

Apple изгуби битката си срещу нареждане от европейските регулатори по конкуренцията да плати 13 млрд. евро минали данъчни задължения на Ирландия като част от мерките на ЕС срещу изгодни сделки, сключвани между страни членки и мултинационални компании, съобщава Ройтерс.

Европейската комисия (ЕК) издаде нареждането през 2016 г., заявявайки, че производителят на iPhone е спечелил от две ирландски данъчни решения в рамките на над две десетилетия, които изкуствено са свалили данъчната му тежест до едва 0,005% през 2014 г.

Apple твърдеше, че рекордното данъчно нареждане от страна на ЕС противоречи на реалността и разума. Ирландия, чиито ниски данъчни ставки ѝ помогнаха да привлече Big Tech, за да установят там европейските си централи, също оспорваше решението на ЕС.

Базираният в Люксембург Съд на ЕС застана на страната на еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер.

„Съдът дава окончателно решение по въпроса и потвърждава решението на Европейската комисия от 2016 г.: Ирландия е дала на Apple неправомерна помощ, която Ирландия трябва да възстанови“, казват съдиите.

Apple изрази разочарование от решението.

„Европейската комисия се опитва да промени правилата със задна дата и да игнорира, че както се изисква от международното данъчно законодателство, нашата печалба вече е била обложена с данъци в САЩ“, заявиха от компанията.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Делото на Google

Google на Alphabet също загуби битката си срещу глоба от 2,42 млрд. евро, наложена от антитръстовите регулатори на ЕС преди седем години – една от трите солидни глоби, наложени на компанията за различни антиконкурентни практики.

ЕК глоби най-популярната интернет търсачка в света през 2017 г. за това, че използва собствената си услуга за сравняване на цените при пазаруване, за да спечели нечестно предимство пред по-малките европейски конкуренти.

По-долна инстанция одобри решението на органа за защита на конкуренцията на ЕС през 2021 г., което накара Google да обжалва пред базирания в Люксембург Съд на ЕС.

Съдиите отбелязват, че законодателството на ЕС не санкционира наличието на господстващо положение, а злоупотребата с него.

„По-специално, поведението на предприятия с господстващо положение, което води до възпрепятстване на конкуренцията по отношение на заслугите и по този начин има вероятност да причини вреда на отделни предприятия и потребители, е забранено“, казват те.

Google е натрупала антитръстови глоби за 8,25 млрд. евро в ЕС през последното десетилетие. Компанията оспорва две решения, включващи мобилната операционна система Android и рекламната услуга AdSense, и сега чака съдебните решения.

Тя също така се бори с антитръстовите обвинения на ЕС, повдигнати миналата година, които биха могли да я принудят да продаде част от доходоносния си бизнес с рекламни технологии, след като регулаторите я обвиниха, че облагодетелства собствените си рекламни услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 10.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
evlogi
преди 4 минути
*** голяма победа...Бълха ги ухапала.Епъл само за последните три години има почти 300 млрд печалба.Алфабет - 210 млрд.. По-добре да се замислим що в ЕС няма фирма, която поне малко да наподобява тези двете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още