IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Lyft ще отпише някои активи и планира съкращения на служители

Компанията търси път към постоянната рентабилност

07:50 | 05.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Lyft планира да отпише част от активите си за отдаване под наем на велосипеди и скутери и да съкрати 1% от служителите си, докато компанията за споделено пътуване се бори да стане постоянно рентабилна, пише Bloomberg.

Планът е част от „усилията за привеждане в съответствие на стратегическите приоритети и намаляване на оперативните разходи“, заяви компанията в документи до регулаторите, подадени в сряда. Мерките ще включват „правилно оразмеряване“ на инвентара от велосипеди и скутери, допълни говорител на Lyft в имейл. В края на миналата година фирмата имаше близо 3000 служители.

Компанията очаква да понесе такси за преструктуриране между 34 млн. и 46 млн. долара, поради разходите за продажба на активи, плащания при съкращения на служители и консултантски такси. Тези суми ще се усетят най-вече през третото тримесечие, обяви компанията.

Lyft, която управлява програми за споделяне на велосипеди в градове, включително Ню Йорк, Чикаго и Сан Франциско, през юни даде амбициозни тригодишни цели за растеж и рентабилност. Така тя сигнализира, че полага усилия да върне основния си бизнес със споделени пътувания към успеха, докато той среща трудности в това да извоюва дял от конкурента Uber Technologies.

От миналото лято компанията търси стратегически партньор, който може да инвестира в нейната инфраструктура за отдаване под наем на велосипеди и скутери, но вече не търси купувач, обясни говорителят ѝ. През юли фирмата също така повиши цените на своите популярни електрически велосипеди, отдавани под наем в Ню Йорк, в опит да компенсира високите си оперативни разходи.

В отделна публикация в блога си Lyft заяви, че ще харчи по-малко за развойна дейности и повече няма да управлява самостоятелни велосипеди и скутери без докинг станция. Тя ще прекрати производството на скутери без докинг станции във Вашингтон и „проучва алтернативи“ за такива велосипеди и скутери в Денвър. Говорителят допълва, че компанията ще приоритизира електрически велосипеди занапред.

„Винаги сме очаквали тази част от бизнеса да продължи да бъде значима част от предлагането на Lyft сега и в бъдеще“, коментира говорителят.

Lyft очаква преструктурирането да подобри годишната коригирана печалба преди лихви, данъци, обезценка и амортизация с приблизително 20 млн. долара до края на 2025 г., благодарение на спестявания от намаляване на персонала, оперативна ефективност и подобрения на търговската стратегия, се казва в документите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:51 | 05.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още