IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Съосновател на Logitech се провали в опита да отстрани председателя на компанията

Акционерите гласуваха против предложението му

20:41 | 04.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основателят на Logitech Даниел Борел се провали в опита си да отстрани председателя Уенди Бекер, като я обвини, че не е успяла да осигури лидерска позиция на пазара на компютърни мишки и клавиатури, предава Ройтерс.

Малко под 86% от акционерите гласуваха за преизбирането на Бекер на годишното общо събрание на компанията в Лозана, противопоставяйки се на волята на Борел, който искаше Гай Гехт от борда на директорите да заеме нейната позиция.

Гехт, който на събитието каза, че няма да приеме позицията на председател, ако бъде избран, междувременно получи подкрепа от 14% от акционерите.

Борел, един от тримата души, които съосновават Logitech през 1981 г. и който все още притежава 1,2% дял в нея, твърди, че швейцарско-американската компания не се е адаптирала достатъчно бързо към тенденции като изкуствения интелект и средата след пандемията.

Той беше загрижен и за ръководния екип на Бекер – Джак Уилс, бивш лидер на британски производител на дрехи, и главния изпълнителен директор Ханеке Фабер, бивш директор на Unilever, посочвайки, че им липсва технологичен опит.

Едва наскоро Logitech се върна към ръст на продажбите, след като преживя девет тримесечия спад на приходите от продажби след бума, предизвикан от пандемията.

„След лудите години на Covid компанията просто разчиташе на минали успехи“, каза Борел на акционерите. „Липсва ѝ лидерство, способно да се изправи пред екстремните предизвикателства, които предстоят, по-специално изкуственият интелект“, допълни той. „Двамата, управляващи Logitech, нямат опит в технологиите. Това е опасна ситуация“.

Бекер, която беше председател до 2019 г., твърди, че ще се оттегли на общото събрание на компанията следващата година. На тазгодишното събитие Борел заяви, че такъв дълъг преходен период „няма смисъл в забързания свят на технологиите“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:41 | 04.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още