IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Intel може да бъде премахната от Dow Jones

Две големи компании за чипове са сред претендентите за мястото

20:55 | 03.09.24 г.
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Intel беше една от първите две технологични компании, заедно с Microsoft, които се присъединиха към Dow Jones Industrial Average по време на дотком бума в края на 90-те години. Сега понижението на цената на акциите на Intel може да струва на американския производител на чипове мястото му в индекса на сините чипове, предава Ройтерс.

Анализатори и инвеститори твърдят, че Intel вероятно ще бъде премахната от Dow, сочейки близо 60-процентния спад на цената на акциите тази година, който превърна гиганта в най-зле представилата се компания в индекса и го остави с евтините книжа в ценово претегления Dow.

Премахването ще навреди на вече пострадалата репутация на Intel. Компанията не успя да яхне вълната на бума на изкуствения интелект, а загубите на звеното ѝ за производство на чипове за други компании се увеличават. Именно това подразделение компанията изгради с надеждата да се изправи срещу конкурента TSMC.

За да финансира преобръщането на бизнеса си, Intel спря изплащането на дивидент и обяви съкращения, засягащи 15% от работната ѝ сила. Но някои анализатори и бивши членове на борда на директорите ѝ вярват, че ходовете могат да не са достатъчно големи и може да е твърде късно за производителя на чипове.

„Премахването на Intel сякаш се задаваше отдавна“, коментира главният пазарен стратег на Carson Group Райън Детрик.

Най-новите резултати могат да са последният тласък, необходим за отстраняването на Intel от Dow, допълва той.

S&P Dow Jones Indices, която управлява Dow, отказва да коментира дали Intel ще бъде премахната от индекса.

Промените в индекса се правят, когато е необходимо, а последната му актуализация се случи през февруари, когато страдащата от проблеми фармацевтична верига Walgreen Boots Alliance беше заменена от Amazon.com.

Цената на акциите е ключов елемент за включването в Dow, за разлика от S&P 500, където се взема предвид пазарната капитализация.

Nvidia би могла да замести Intel в Dow, смята Рюта Макино, анализатор проучвания в инвеститора на Intel Gabelli Funds.

Предвид 160-процентния скок на цената на акциите на Nvidia, тя се превърна в една от най-високо оценените компании в света, благодарение на ключовата роля, която играе на пазара на чипове. Сплитът на акциите ѝ през май също увеличи възможностите ѝ за включване.

Някои инвеститори твърдят, че Nvidia обаче може да е прекалено волатилна за Dow, който обичайно предпочита по-стабилни акции.

Другата опция е Texas Instruments, близо стогодишен производител на чипове със значителен продуктов капацитет в Съединените щати, твърди Даниел Морган, старши портфолио мениджър в Synovus Trust, която притежава акции в Intel.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:55 | 03.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още