IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ралито на акциите на Apple заради AI оптимизма ще бъде подложено на тест

Задава се най-важното събитие на технологичния гигант за годината

19:37 | 03.09.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Предстоящата премиера на новите модели iPhone на Apple доведе до скок в цената на акциите на технологичния гигант заради обещаните функции с изкуствен интелект (AI). Тези ръстове обаче изглеждат уязвими, поне в краткосрочен план, ако историята е някакъв ориентир, пише Bloomberg.

Книжата на Apple обикновено се представят по-слабо след пускането на iPhone – предпазлив прецедент, когато очакванията са високи, а съотношението на цената на акциите към печалбата е доста добро, оставяйки малко място за грешки.

Цената на книжата на Apple се понижи в 12 от общо 17 дни на премиери на iPhone, сочат данни, събрани от Bloomberg. Освен това септември беше най-лошият месец за акциите на Apple за последното десетилетие, като понижиха стойността си средно с 3,2% през този период. Това отразява по-широката тенденция, след като индексът S&P 500 и Dow Jones Industrial Average също записват най-големите си спадове през месеца, според Stock Trader’s Almanac.

Ако най-новият iPhone не оправдае очакванията по отношение на характеристиките на продукта или продажбите, Apple може да види повторение на тези понижения.

„Можете лесно да си представите сценарий, при който пазарът е натрупал целия този ентусиазъм, но след това трябва да изчака известно време, преди да получи конкретни доказателства, че стратегията на Apple за AI работи“, коментира Дени Фиш, който управлява 7-милиардния Janus Henderson Global Technology and Innovation Fund. „Въпреки че има апетит за функции с изкуствен интелект, има място и за скептицизъм“ допълва той. „Това обикновено не е чудесен момент за покупка.“

Компанията ще проведе събитието си за обявяване на новите си продукти на 9 септември. Наскоро Bloomberg News съобщи, че най-новите телефони на гиганта ще бъдат пуснати в продажба на 20 септември, макар че някои от AI функциите няма да се появят до октомври, когато се очаква актуализация на софтуера.

Цената на акциите на Apple нарасна с 39% от дъното, което удари през април. Ходът прибави над 900 млрд. долара към нейната пазарна капитализация и допринесе за 22,6% от общия ръст на индекса Nasdaq 100 за периода – повече от всеки компонент, показват данни на Bloomberg.

Стойността на акциите е оценена 31 пъти очакваната печалба, над 50% премия към 10-годишния среден коефициент. Миналия месец този коефициент достигна 8,8 пункта – най-високото му ниво поне от 2000 г. насам.

Оптимизмът по отношение на стратегията за AI е основен двигател на ралито. Citi определи Apple за своя най-добър AI избор за 2025 г., а Third Point Даниел Льоб наскоро зае позиция, като написа в писмо до инвеститор, че „търсенето, свързано с изкуствения интелект, може да доведе до значително подобрение на приходите и печалбата на Apple през следващите няколко години.“

Известно време растежът на Apple не беше достатъчно добър. Приходите ѝ спаднаха в пет от последните седем тримесечия, а анализатори прогнозираха, че ще нараснат с едва 1,8% през фискалната ѝ 2024 г., преди да се ускорят до 7,9% растеж през следващата. За сравнение общият технологичен сектор в S&P 500 се очаква да запише 10,9% ръст на приходите за 2024 г. и 12,7% през 2025 г., сочат данни на Bloomberg Intelligence.

По ирония на съдбата растежът е по-слаб поради подобренията в iPhone. Клиентите държат телефоните си по-дълго, защото камерите и батериите станаха по-добри и по-скъпи, а това не дава много причини хората да харчат пари за нов модел телефон.

Предвид това колко важен е iPhone за продуктовите предложения на Apple, като отговаря за почти половината от приходите за последното тримесечие, Wall Street залага, че новите AI функции ще подтикнат повече клиенти да си купят ново устройство, а това ще стимулира растежа.

Групата потребители, която може да потърси нов iPhone, е потенциално огромна. Повече от 40% от над 800-те млн. смартфона на Apple са iPhone 12 или по-стари, а други 27% от потребителите използват iPhone 13, сочат данни на Bloomberg Intelligence. По-малко от 10% от настоящите потребители имат телефони, които могат да бъдат надградени с AI софтуера.

Проучване на BI през юли, проведено сред потребители на смартфони в САЩ, обаче показа, че изкуственият интелект може да не е достатъчен, за да стимулира покупката на ново устройство, което би изложило на риск ралито на Apple.

Въпреки риска продължава да има много оптимизъм за това какво ще означава AI за дългосрочния растеж на Apple и се очаква цикълът на надграждане да продължи няколко години.

Дори и да има разпродажба на акции около новата версия на iPhone, продуктът ще осигури приходи и печалба с течение на времето, което може да помогне на книжата да наберат инерция, смята Ерик Джонстън, главен капиталов и макростратег в Cantor Fitzgerald.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:37 | 03.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още