IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Nvidia поема по път, който за Tesla е добре познат

Инвеститорите обаче са много по-благосклонни към Илон Мъск, отколкото към Дженсен Хуанг

13:17 | 31.08.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Loren Elliott/Bloomberg
Снимка: Loren Elliott/Bloomberg

Производителят на чипове Nvidia се разрасна с удивителна скорост. В този смисъл прилича на производителя на електромобили Tesla, пише Джонатан Гилфорд в коментар за Ройтерс.

И двете компании могат да се похвалят с огромна преднина в индустрия, която прави драматична трансформация. И двете се борят с производствени проблеми и несигурност относно това колко големи могат да станат техните пазари. Колкото по-голяма става Nvidia, толкова по-високи са залозите.

Nvidia, чиято пазарна капитализация е 3 трлн. долара, в сряда отчете приходи за последното тримесечие, които се оказаха със 122% по-високи от тези за предходната година. Представянето ѝ надмина очакванията на анализаторите за почти всяка метрика, според Visible Alphа. Реакцията: цената на акциите започна търговията в четвъртък с близо 3% надолу. Това може да бъде обяснено с някои малки разочарования – например маржът на коригираната ѝ печалба спадна леко до все пак значителните 76%. Това е първият такъв спад от около две години, за който главният изпълнителен директор Дженсен Хуанг съобщава. Собствената прогноза на Nvidia за резултатите ѝ за следващото тримесечие не е за големи постижения.

Nvidia не е оценена до съвършенство по начина, по който Tesla е. Капитализацията на фирмата на Мъск нарасна до трилион долара заради революционната ѝ технология и невероятната ѝ брутна рентабилност. Въпреки това, когато пазарната капитализация достигна своя връх, акциите се търгуваха 156 пъти очакваната печалба, според данни на LSEG. Nvidia се търгува 38 пъти очакваната печалба – приблизително толкова, колкото беше в деня преди дебюта на ChatGPT, който предизвика бум в моделите с изкуствен интелект, които днес все повече зависят от чиповете на Nvidia.

Донякъде Tesla вече слезе от стратосферата. Това, което започна като производствени проблеми, прерасна в забавено пускане на продукти, засилване на конкуренцията и до отказване от целите на Мъск за растеж.

Основният брутен марж на Tesla, който изключва кредитите за електрически превозни средства от правителствата, е намалял наполовина от 2022 г. насам. Производствените колебания на Nvidia са незначителни: чиповете Blackwell от следващо поколение имат производствени проблеми, въпреки че Хуанг обеща бързо пускане на продукта на пазара. Това не е нещо значително в индустрия, известна с много по-лоши смущения.

И все пак е лесно да се разбере безпокойството, когато Nvidia избутва границите на пазара, но е ограничена от фактори, които са под нейния контрол. Мъск има предимство – инвеститорите му дават свобода на действие и възможност да обещава, че ще доминира всичко: от гигантските батерии до хуманоидните роботи, като му отдават заслуги, независимо от неуспехите му. Междувременно Nvidia е оценявана повече заради изключителните постижения на основния си бизнес с чипове и свързания софтуер, а Хуанг не обещава сам да колонизира Марс. Неговата оценка обаче лесно може да бъде върната обратно на Земята.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 31.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 11
Tikva007
преди 3 седмици
До: evlogi: Гглуупако, за разлика от него, ти не си виждал светлина и съответно - книга. Някаква ментална плессен със самочувствие. Запознай се първо със значението на думата *революция*, след което може и да разбереш смисъла на думи като революционна, а не да надуваш бузи тук като последна инстанция. Нито Готлиб Даймлер, нито Хенри Форд са измислили ДВГ, зъбното колело и бензина, но са направили революции в автомобилостроенето. И след тях има доста революционни решения в този сегмент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 4
evlogi
преди 3 седмици
Tesla- революционна технология? Литиево йонните батерии и електродвигателите? Този яко е слънчасал.Електродвигателите са технология на повече от 150 години, литиевойонните батерии на повече от 50...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още