IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Alibaba приключи тригодишния процес по "корекция" на бизнеса си

Компанията направи промени по искане на регулаторите в Пекин

16:54 | 30.08.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Alibaba завърши тригодишния процес на „коригиране“ на бизнеса си по искане на регулаторите след антитръстова глоба, която получи през 2021 г. по обвинения в монополни практики. Това обявиха китайските пазарни регулатори в петък, цитирани от CNBC.

Цената на акциите на Alibaba нарасна с 4,37% в 07:24 ч. местно време, преди началото на борсовата търговия в Съединените щати.

Днес Държавната администрация за пазарна регулация (SAMR) заяви че през последните няколко години е наблюдавала процеса, в който Alibaba е привеждала бизнеса си в съответствие с антимонополните регулации. Тази работа е постигнала „добри резултати“, коментира регулаторът.

През 2021 г. SAMR глоби Alibaba 18,23 млрд. юана (2,6 млрд. долара), като част от антимонополно разследване на технологичния гигант. Фокусът на регулатора беше върху практика, която принуждава търговците да избират една от две платформи за електронна търговия, вместо да могат да работят и с двете.

По това време регулаторът заяви, че политиката „избери едно“ и други практики са позволили на Alibaba да засили позицията си на пазара и да си спечели несправедливо конкурентно предимство.

След тази глоба SAMR започна да следи дали Alibaba отговаря на изискванията на регулатора. Alibaba вече е завършила този процес и е спряла монополното си поведение „избери едно от две“, коментира SAMR.

Регулаторът посочва още, че сега ще ръководи Alibaba през допълнително подобряване на съответствието си с правилата и ефективността си, както и ускоряване на развитието на иновации.

Но съобщението на регулатора може също така да сигнализира за продължаващото смекчаване на позицията на китайските власти към частните технологични фирми след интензивните репресии, започнали в края на 2020 г. По това време Пекин прие няколко разпоредби и ходове, които имаха за цел да ограничат силата на местните технологични фирми в различни области.

През последните няколко години империята на основателя на Alibaba Джак Ма беше в светлината на прожекторите, откакто регулаторите прекратиха IPO-то на фирмата ѝ за финансови технологии Ant Group през 2020 г. Самата Ant Group също премина през процес на коригиране, контролиран от регулатора, като повечето от основните проблеми бяха решени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 30.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още