IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инвеститорите на Nvidia трябва да си спомнят, че хардуерът не е толкова лесен бизнес

Wall Street може би има твърде големи очаквания за Nvidia

18:00 | 29.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Michaela Vatcheva/Bloomberg
Снимка: Michaela Vatcheva/Bloomberg

В Силициевата долина има една поговорка: хардуерът е труден. И скъп. И изисква време. Такъв е случаят дори когато сте компания, която е наистина добра в това, като Nvidia, чиято пазарна капитализация нарасна до 3 трлн. долара благодарение на изключителната ú сила в най-сложното хардуерно предизвикателство днес – изграждането на модерни чипове за изкуствен интелект, пише Дейв Лий за Bloomberg.

Доколкото ми е известно, Wall Street няма подобна поговорка, допълва той.

Така че когато в сряда вечерта Nvidia потвърди слуховете, че новият ѝ чип Blackwell се е сблъскал с някои производствени проблеми, инвеститорите реагираха зле. Те тласнаха цената на акциите с цели 8,4% надоли по време на следборсовата търговия. Nvidia беше засегнала и от факта, че нейният 122-процентов растеж на приходите на годишна база не се оказа достатъчен, а прогнозата, която съшо надмина очакванията, очевидно също не беше достатъчно добра. Честно казано, сякаш главният изпълнителен директор Дженсън Хуанг дори не се опитва.

Стана малко глупаво. Анализаторите на Bloomberg Intelligence са прави, когато казват, че Nvidia се изправя пред „високи и неустойчиви очаквания“. Забаванято на Blackwell е временен въпрос, а общите маржове на компанията все още са огромни благодарение на голямото търсене, което ще продължи много месеци. Технологичните компании все още се тълпят на чиповете на Nvidia като купувачи по време на Черния петък, търсещи нов телевизор. Това, че Blackwell изостава малко от графика, не е проблем. „Те ще купят всичко, което Nvidia продава“, коментира Гил Лурия от D.A. Davidson.

Както Хуанг каза на инвеститорите, а след това говори надълго и нашироко в ексклузивно интервщ с Ед Лъдлоу от Bloomberg, има ужасно много поръчки за Blackwell. Проблемът с производството вече е решен и е бил проблем със самия производствен процес, а не с чипа. Това е важно разграничение. Препятствия се появяват, особено когато една компания внезапно е ускорила производствения си график, както направи Nvidia, обещавайки сега да актуализира своя водещ хардуер поне веднъж годишно. Доставките ще се увеличат в края на четвъртото тримесечие на Nvidia (от ноември до януари) и през следващото. „Ще имаме страхотна и следваща година“, коментира Хуанг и аз не бих се съмнявал в него, пише Лий.

Сега, ако инвеститорите искат нещо, за което наистина си струва да се тревожат, те трябва да погледнат надолу по линията. Те трябва да се запитат какво се случва, когато най-големите клиенти на Nvidia, като Amazon, Google и няколко други, могат по-добре да задоволят повече от собствените си хардуерни нужди с техни компоненти, а не с тези на Nvidia. Хуанг твърди, че тези компании в момента обхващат 45% от нейната клиентска база. Както и да го погледнете, това е уязвимост.

Акционерите също така могат да поставят под въпрос по-екзистенциалния проблем за това какво може да се случи, ако възвръщаемостта на инвестициите продължи да убягва на най-добрите инициативи, свързани с изкуствения интелект. Марк Зукърбърг призна, че Meta Platforms е допуснала грешка със свръхинвестирането, когато става дума за разходите за изкуствен интелект. Има сценарий, при който той и други технологични гиганти, обременени с много повече сървърен капацитет, отколкото им е необходим, внезапно не намират особена причина да продължат да правят бизнес с Nvidia. (Донякъде ми напомня за Amazon по време на пандемията, която отчаяно купуваше всяко складово пространство, до което можеше да се добере, посочва Лий. Прекомерното изобилие коства работата на отговорния за това директор, а компанията затвори заводи и прекрати проекти за строителство).

Притиснат от анализаторите, разтревожени за възвръщаемостта на инвестицията, Хуанг нямаше много какво да каже. Но нека признаем, че това не са проблеми на 2024 г. Вероятно не са проблеми и на 2025 г. Дори изкуственият интелект и неговият потенциал да са били драстично преучвеличени, вероятно ще са необходими още много милиарди, похарчени за чипове на Nvidia, преди да разберем. Дотогава инвеститорите не трябва да реагират прекомерно на неизбежните препятствия по пътя. Хардуерът е труден, макар че предполагам това да се държи Wall Street шастлив може да е още по-трудно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:00 | 29.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още