IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Nvidia не успя да впечатли гладните за растеж инвеститори с резултатите си

Акциите на компанията поевтиняха с около 7% в следпазарната търговия, изтривайки 200 млрд. долара от пазарната капитализация

08:50 | 29.08.24 г. 2
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Тримесечната прогноза на Nvidia от сряда вечерта не успя да отговори на високите очаквания на инвеститорите, които предизвикаха главозамайващо поскъпване на акциите ѝ, залагайки милиарди на бъдещето на генеративния изкуствен интелект (AI), съобщава Ройтерс.

Акциите на производителя на чипове поевтиняха с почти 7% в следборсовата търговия, изтривайки 200 млрд. долара от пазарната му капитализация и натежавайки върху акциите на други производители на чипове. Отчетът се разглежда като „ден за разплата“ за технологичния сектор и резултатите бяха третирани като смесени въпреки главоломния растеж и печалбата.

„Проблемът е този“, казва Райън Детрик, главен пазарен стратег в Carson Group. „Степента на надвиване [на очакванията] този път беше много по-малка, отколкото сме виждали досега“. Той добави: „Дори насоките за бъдещето бяха повишени, но отново не според степента от предходните тримесечия. Това е страхотна компания, която все още расте с приходи от 122%, но изглежда, че летвата е била поставена твърде високо през този сезон на отчетите“.

Прогнозите за приходите и брутния марж за текущото тримесечие не бяха далеч от очакванията на анализаторите и не успяха да оправдаят надвиването на целите на Wall Street напоследък, засенчвайки по-добрите от очакваното приходи за второто тримесечие и коригираната печалба, както и разкриването на обратно изкупуване на акции за 50 млрд. долара.

През последните три последователни тримесечия Nvidia регистрира ръст на приходите от над 200%, а капацитетът на компанията да надмине прогнозите е изложен на все по-голям риск, тъй като всеки успех кара Wall Street да повишава още повече целите си.

Главният изпълнителен директор Дженсън Хуанг изтъкна ненаситното търсене на мощните графични процесори на компанията, които се превърнаха в двигатели на генеративни AI технологии като ChatGPT на OpenAI. „Имате повече за повече за повече“, каза той на анализатори по време на конферентен разговор, описвайки търсенето.

Хуанг потвърди съобщенията в медиите, че увеличаването на производството на чиповете Blackwell от следващо поколение на Nvidia е отложено до четвъртото тримесечие, но омаловажи въздействието, като каза, че клиентите купуват текущото поколение чипове Hopper.

Компанията каза, че изпраща проби от Blackwell на своите партньори и клиенти, след като промени дизайна им, и че очаква приходи за няколко милиарда долара от тези чипове през четвъртото тримесечие.

Акциите на производителите на чипове, включително Advanced Micro Devices и Broadcom, поевтиняха с близо 4%. Азиатският производител на чипове SK Hynix отчете спад в цената от 4,5%, а Samsung – от 2,8% по време на търговията в четвъртък сутринта в Азия.

Прогнозата на Nvidia може да предизвика нови опасения за бавното изплащане на инвестициите в AI, което според някои инвеститори може да накара технологичните гиганти да преосмислят милиардите долари, които харчат за центрове за данни. Тези опасения предизвикаха сътресения във възхода на акциите на AI компании през последните седмици.

Очаква се най-големите клиенти на Nvidia – Microsoft, Alphabet, Amazon и Meta Platforms – да осъществят капиталови разходи за над 200 млрд. долара през 2024 г., повечето от които са предназначени за изграждане на AI инфраструктура.

Nvidia очаква коригиран брутен марж от 75%, плюс или минус 50 базисни пункта, през третото тримесечие. Анализаторите средно прогнозираха брутен марж от 75,5%, според данни на LSEG. Брутният марж за второто тримесечие е 75,7% спрямо средна оценка от 75,8%.

Брутният марж все пак е над този на конкурентите, подкрепен от високите цени на бързите чипове. AMD отчете коригиран марж от 53% през фискалното си второ тримесечие.

Nvidia прогнозира приходи от 32,5 млрд. долара, плюс или минус 2%, за третото тримесечие спрямо средна оценка на анализаторите от 31,77 млрд. долара, показват данни на LSEG.

Приходите за второто тримесечие възлизат на 30,04 млрд. долара, което е над оценките за 28,70 млрд. долара. Без еднократните ефекти печалбата на Nvidia възлиза на 68 цента на акция през второто тримесечие, което също е над оценките за 64 цента.

Продажбите на сегмента за центрове за данни са скочили със 154% до 26,3 млрд. долара през второто тримесечие до 28 юли, което е над оценките за 25,15 млрд. долара. Спрямо първото тримесечие ръстът е от 16%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:50 | 29.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 1
Az_Kocho
преди 44 минути
Министерството на финансите на САЩ прави две основни неща, за да намали агресивно дългосрочната доходност на държавния дълг на САЩ и по този начин дългосрочните лихвени проценти в икономиката, като например за корпоративни облигации и ипотеки, манипулирайки пазарите и затруднявайки още повече Фед в борбата му с инфлацията. Тази мани яз а безплатни пари няма да спре докато нещо не се счупи и реалните цени на активите не бъдат открити. Всички правителства се страхуват от откриването на тези реални
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
Az_Kocho
преди 1 час
Масовата халюцинация след пушенето на дим от изгорели безплатни пари в продължение на 20 години е обхванала целия свят. Правителствата лекуваха наркоман с допълнителна доза опитат. Сега разбира се е трудно, почти невъзможно да отнемат дрогата от ръцете на умиращия наркоман.В крайна сметка той или ще се излекува на цената на много лишения или ще умре от дрогата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още