IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бордът на Intel се бори със сътресения

Високопоставен член напусна внезапно поста си, създавайки пореден проблем за компанията

14:35 | 28.08.24 г.
Снимка: Akio Kon/Bloomberg
Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Високопоставен член на борда на Intel е напуснал внезапно поста си след разногласия с главния изпълнителен директор Пат Гелсингер и други директори относно това, което директорът смята за прекомерно раздута работна сила на американската компания, култура, склонна към риск, и изоставаща стратегия в сферата на изкуствения интелект, твърдят трима източници на Ройтерс, запознати с въпроса.

В документи до регулаторите Лип-Бу Тан, ветеран в индустрията за чипове, твърди, че напуска борда заради лично решение да „пренареди по приоритет различни ангажименти“ и че продължава да подкрепя компанията и „нейната важна работа“.

Бившият главен изпълнителен директор на компанията за софтуер за чипове Cadence Design се присъедини към борда на Intel преди две години, като част от план за възстановяване на мястото на компанията като водещ световен производител на чипове. Бордът разшири отговорностите на Тан през октомври 2023 г., упълномощавайки го да наблюдава производствените операции.

С течение на времето Тан се е разочаровал от голямата работна сила на компанията, нейния подход към договорното производство, както и от склонността към риск и бюрократичната култура на Intel, твърдят източниците, които не са упълномощени да говорят публично.

Оттеглянето на ветерана, който е добре оценен от инвеститорите, заради стратегията на Intel показва несигурността в усилията на гиганта да се завърне към успеха.

Тан напуска, докато компанията преживява един от най-трудните периоди в своята 50-годипна история, който я направи уязвима за потенциални активистки атаки на акционери, твърдят бивши ръководители. Intel е наела инвестиционната банка Morgan Stanley, за да подготви защитата си, казват източници, запознати с въпроса, потвърждавайки по-ранни слухове.

Intel, чиято централа е в Калифорния, отказва да коментира въпроса. Компанията за рисков капитал на Тан Walden Catalyst не е отговорила на запитването за коментар.

Бивши директори на Intel коментират пред Ройтерс, че компанията е започнала да се подготвя за потенциална активистка заплаха преди месеци. Ройтерс не може независимо да потвърди дали някои акционери се подготвят за нещо подобно.

Този месец Intel спря изплащането на дивидента си, който плащаше от десетилетия, когато отчете резултати и планове за намаляване на капиталовите разходи за изграждане на заводи. На следващия ден инвеститорите изтриха над 30 млрд. долара от пазарната ѝ капитализация, или над една четвърт от стойността ѝ.

Проблемите на Intel се случват на фона на агресивни инвестиции и продажби от конкуренти, свързани с огромната вълна от интерес към изкуствения интелект. Бумът на AI превърна производителя на чипове Nvidia в компания с пазарна капитализация от 3 трлн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:33 | 28.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още