IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Apple съкращава служители

Компанията се разделя с кадри в звеното си за услуги

12:03 | 28.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Apple предприе рядката стъпка да съкрати 100 работни места в своята група за дигитални услуги, като част от промяната в приоритетите на своето ключово подразделение, твърдят източници на Bloomberg, запознати с въпроса.

Във вторник компанията е информирала засегнатите служители, които са работили в няколко различни екипа в групата за услуги на старши вицепрезидента Еди Кю, допълват източниците, които са пожелали да останат анонимни.

Съкращенията включват някои инженерни позиции, а най-големите са направени в екипа, отговорен за приложението Apple Books и Apple Bookstore. Кадри са премахнати и в други екипи за услуги, включително този, който управлява Apple News.

Apple Books се превърна в по-слаб приоритет за компанията, която не го вижда като основна част от гамата си услуги. Все пак се очаква приложението Books да получи нови функции с течение на времето, казват източниците. Що се отнася до Apple News, съкращенията не са знак, че услугата вече не се радва на толкова внимание от самата компания, допълват те.

Съкращенията са сравнително редки в Apple, въпреки че компанията е направила поне четири кръга съкращения през 2024 г. По-рано тази година тя се раздели със стотици работници, когато прекрати проекта си за самоуправляващи се автомобили, както и усилията си да направи microLED дисплеи. Освен това затвори екип в Сан Диего.

Представител на компанията от Купертино, Калифорния, отказва да коментира случващото се.

Като цяло услугите са двигател на растежа на Apple през последните години. Те отговарят за повече от 22% от приходите от продажби през последната фискална година, в сравнение с по-малко от 10% преди десетилетие, а покачването спомогна за смекчаване на понякога слабото търсене на устройства.

Услугите станаха особено важни за приходите от продажби на Apple. Графика: Bloomberg L.P. Услугите станаха особено важни за приходите от продажби на Apple. Графика: Bloomberg L.P.

Много от съкращенията са се случили в организацията на приложенията, която се ръководи от дългогодишния вицепрезидент Роджър Роснър. На служителите е казано, че ще имат 60 дни да си намерят друга работа в Apple, преди да бъдат съкратени. Някои от кадрите са работили в множество екипи, така че други области също са били косвено засегнати.

Някои от компаниите в Силициевата долина съкратиха много повече работни места от Apple, докато се борят със забавянето на растежа и преминаването към изкуствен интелект. Cisco Systems например намалява броя на служителите си със 7%, докато Intel премахна повече от 15% от работните си места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 28.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още