IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

IDC повиши прогнозата за глобалните продажби на смартфони за 2024 г.

Генеративният изкуствен интелект кара все повече потребители да купуват нови устройства

08:31 | 28.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Компанията за пазарни проучвания IDC повиши своята прогноза за глобалните продажби на смартфони за цялата година, позовавайки се на силния растеж през първата половина на 2024 г., докато търсенето на потребителска електроника се възстановява, а функциите с изкуствен интелект (AI) привличат купувачи, предава Ройтерс.

IDC очаква продажбите да нараснат с 5,8% до 1,23 млрд. бройки през 2024 г. Предишната прогноза беше за 4% повишение до 1,21 млрд. бройки.

В една несигурна икономика, където притеснените от цените потребители обичайно се колебаят дали да направят големи покупки, повишението на прогнозата предполага, че новите AI функции могат да стимулират търсенето на ключови пазари като САЩ и Китай, които се възстановяват след продължителен спад.

„Въпреки че смартфоните с генеративен изкуствен интелект са сравнително нови на пазара, премиум флагманите ще продължат да се сдобиват с функции с генеративен AI, за да се отличават от другите“, коментира Антъни Скарсела, директор изследвания в Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker на IDC.

Apple ще проведе есенното си събитие на 9 септември в своята централа в Купертино, Калифорния, където се очаква да представи новите си модели iPhone, докато се опитва да се справи с глобалния спад на продажбите си, особено с този в Китай.

На конференцията си за разработчици през юни Apple представи серия от AI функции за своята система, наречена „Apple Intelligence”.

По-рано този месец Google на Alphabet също обяви нова линия смартфони Pixel с дълбока интеграция на изкуствен интелект.

Сега IDC прогнозира, че смартфоните с генеративен AI ще се увеличат с 344%, завладявайки 18% от пазара до края на 2024 г., докато повечето флагмани започват да се сдобиват с подобни вградени функции за ежедневна употреба.

Компанията очаква траекторията на растеж на iOS на Apple да се подобри през 2025 г., записвайки 4% ръст на годишна база, благодарение на Apple Intelligence.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:31 | 28.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още