IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Финансовият директор на Apple се оттегля от поста

Лука Маестри все пак ще остане в компанията, но на не толкова отговорна позиция

09:42 | 27.08.24 г.
Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg
Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Дългогодишният главен финансов директор на Apple Лука Маестри ще се оттегли от поста в края на годината, предавайки позицията на първия си заместник Кеван Парех след повече от десетилетие, пише Bloomberg.

52-годишният Парех ще стане финансов директор на 1 януари в рамките на това, което Apple описа като „планирано наследяване“. Маестри, който е финансов директор от 2014 г., ще остане в Apple на не толкова ключова позиция, като ще продължи да ръководи функциите по информационни технологии и недвижими имоти, съобщи компанията в понеделник вечерта.

60-годишният Маестри управляваше финансите на Apple в ерата след Стив Джобс и е познат глас от представянето на финансовите отчети на компанията. По време на неговия мандат Apple се превърна повече в доставчик на услуги, като тази категория представляваше голяма част от ръста на приходите ѝ. На новата си позиция роденият в Италия директор ще продължи да се отчита на главния изпълнителен директор Тим Кук.

Междувременно Парех ще замени Маестри в мениджърския екип на Apple и ще докладва и на Кук.

„Кеван беше незаменим член на финансовия мениджърски екип на Apple и той разбира компанията отвътре и отвън“, посочва Кук в изявление. „Неговият остър интелект, мъдра преценка и финансов блясък го правят перфектния избор за следващия финансов директор на Apple.“

Парех е в Apple от 11 години. Той се присъедини към екипа приблизително по същото време като Маестри. В момента той ръководи функциите по финансово планиране, връзки с инвеститорите и пазарни проучвания. Той пое повече отговорности в края на миналата година, когато другият главен заместник на Маестри - Саори Кейси - се оттегли. По-късно тя се присъеди към Sonos като финансов директор.

Маестри е подготвял Парех за ролята на финансов директор през последните няколко месеца, а през май Bloomberg News съобщи, че Apple се кани да назначи Парех за следващия си финансов директор. Парех е започнал да посещава все повече срещи с финансови анализатори и партньори на Apple. Маестри коментира, че има „огромно доверие“ в наследника си.

Цената на акциите на Apple се понижи с 1,7% по време на търговията, но след това успя да се справи с по-голямата част от спада. Преходът вероятно ще е плавен, твърдят анализаторите на Bloomberg Intelligence Анураг Рана и Андрю Жирар. Промяната „изглежда е част от нормалния ход на планиране на управлението“, посочват те в бележка.

Преминаването на Маестри към по-малка роля в компанията следва скорошен модел на ръководителите там. Когато Фил Шилър се оттегли като маркетингов директор през 2020 г., той реши да остане в Apple и сега ръководи по-малко портфолио, което включва App Store. Дан Ричио, ръководител на хардуерното инженерство до 2021 г., напусна мениджърския екип на компанията, но все още наблюдава развитието на очилата Vision Pro.

„Имаме късмет, че ще продължим да се възползваме от лидерството и проницателността, които бяха отличителният белег на неговия мандат в компанията“, коментира Кук за Маестри. Този ход бележи втората промяна на финансовия директор по време на управлението на Кук. Предишният финансов директор Питър Опенхаймер се оттегли през 2014 г.

Мениджмънтът на Apple вероятно ще претърпи още промени в обозримо бъдеще. Много от ръководителите са на около 60 години и работят в компанията от десетилетия.

Преходът бележи втората забележителна смяна на управлението този месец. Миналата седмица Apple съобщи на служителите, че Мат Фишър, нейният вицепрезидент, отговарящ за App Store, ще напусне като част от реорганизация. Той е заменен от двама заместници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 27.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още