IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Приходите на собственика на Temu разочароваха след забавянето на глобалната експанзия

Компанията среща все повече проблеми зад граница

18:49 | 26.08.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайският собственик на платформата за онлайн търговия Temu - PDD Holdings, отчете по-слаби от очакваното приходи от продажби – знак, че растежът на Temu не отговаря на големите очаквания на инвеститорите, пише Bloomberg.

Платформата отчете 97,1 млрд. юана (13,6 млрд. долара) приходи за тримесечието до края на юни, спрямо средна прогноза на анализаторите за 100 млрд. юана. Нетната печалба е 32 млрд. юана при очаквани 27,5 млрд. юана. Цената на акциите на PDD се понижи с 12% преди началото на борсовия ден в Ню Йорк.

„През последното тримесечие ръстът на нашите приходи се забави на тримесечна база. Гледайки напред, ръстът на приходите неизбежно ще бъде под натиск поради засилената конкуренция и външните предизвикателства“, коментира Лиу Дзюн, финансов вицепрезидент на PDD. „Рентабилността вероятно също ще бъде засегната, тъй като ние продължаваме да инвестираме решително“.

PDD харчи значително за бизнеса си с електронна търговия Temu, за да засили глобалното си присъствие и да избяга от страдащата от проблеми китайска икономика, която е повлечена надолу от продължителния спад на пазара на недвижими имоти и високата безработица сред младите. Но лидерите на компанията не разкриват как се представя Temu, тъй като конкуренцията става все по-ожесточена.

През юли PDD се сблъска с проблеми, когато стотици търговци организираха шествие пред офисите ѝ в Южен Китай. Те протестираха срещу това, което определиха като несправедливи санкции, които собственикът на Temu все повече налагаше, тъй като смятат, че PDD ги притиска за печалба.

Същевременно Temu е изправена пред нарастващ регулаторен контрол след стремителния си възход. Европейският съюз работи върху предложение за затваряне на вратичката в данъка върху вноса на евтини стоки, закупени онлайн – ход, който ще бъде насочен предимно към китайските търговци на дребно, включително Temu, съобщи Bloomberg News.

И все пак стратегията за глобална експанзия на PDD започна да се отплаща по някакъв начин. Temu бързо се превърна в едно от най-теглените приложения в Съединените щати след забележителния си дебют през 2022 г. Оттогава започна да се конкурира с китайския гигант Shein и дори с Amazon.com в някои сегменти. Основателят на PDD Колин Хуан тази година стана най-богатият човек в Китай, със състояние в размер на 49,3 млрд. долара, сочи Bloomberg Billionaires Index.

През последните години в Китай PDD спечели позиции срещу традиционни търговци на дребно като Alibaba и JD.com, със своята стратегия за ниски цени, като същевременно се насочи към агресивни промоционални кампании, за да отблъсне нови играчи като Douyin и Kuaishou Technology на ByteDance.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:50 | 26.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още