IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

IBM ще затвори развойния си център в Китай

Ходът ще засегне над 1000 работни места

12:06 | 26.08.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

International Business Machines (IBM) ще затвори напълно своя развоен център в Китай, пише Bloomberg. Съкращенията, свързани с това, ще засегнат над 1000 работни места, съобщи китайската медия Yicai, цитирайки изявление на компанията,

IBM, най-голямата компания за технологични услуги в света, не е отговорила веднага на запитването за коментар. Решението е взето на фона на проблемите на компанията с отслабващото търсене на нейния хардуер и предизвикателствата на развиващите се пазари като Китай.

Според Yicai компанията затваря две бизнес линии, специализирани в проучванията и развитието и тестването. Вместо това ще се насочи към частни предприятия и избрани мултинационални компании, работещи в Китай.

IBM се присъединява към нарастващ списък от компании, които намаляват амбициите си в Китай, докато икономическият спад, засиленият регулаторен контрол и стремежът към замяна на чуждестранни технологии с местни потискат доверието. Имена от Wall Street като Morgan Stanley прехвърлиха част от дейността си в чужбина, а чуждестранните инвестиции се забавят, отчасти поради опасенията, че Пекин облагодетелства местните играчи.

Технологиите са особено деликатно поле, като се има предвид, че САЩ и Китай са в конфликт в ключови сфери - от полупроводниците до изкуствения интелект. Пекин се опитва да насърчи растежа на национални играчи като Huawei Technologies, притеснен, че ограниченията върху американските технологии ще попречат на по-дългосрочните перспективи на страната и ще ограничат нейното геополитическо влияние.

IBM планира да премести своите китайски операции, свързани с научноизследователска и развойна дейност, в офиси на други места, съобщи Wall Street Journal, цитирайки брифинг за служители, организиран от вицепрезидента на компанията Джак Хергенротер. Американският гигант е казал на някои служители, че добавя позиции за инженери и изследователи на места като Бангалор, Индия, пише изданието, позовавайки се на служители, които са били информирани за това днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 26.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още