IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Реклами на големи брандове в YouTube се появяват редом до видео на Project 2025

Project 2025 промотира конспиративни теории и противоречиви политики

10:32 | 24.08.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Автоматизираните рекламни системи на YouTube поставят видео реклами на големи марки заедно със съдържание, което популяризира противоречивите политически предложения и изборна дезинформация на Project 2025, сочи нов доклад, цитиран от Bloomberg.

Изследователите от Eko – организация с нестопанска цел, целяща опазване правата на потребителите – са прегледали реклами, които са се появили заедно с извадка от 11 видеоклипа в YouTube на Google, които подкрепят политиките на Project 2025, конспиративни теории за изборите в САЩ през 2020 г. и омразна реторика.

Видеоклиповете включват реклами от над 60 световни марки, включително SKIMS, BetterHelp, Verizon и Slack. Няколко от брандовете публично са поели ангажименти за разнообразие на работната сила, справедливост и включване, които изглежда противоречат на видео съобщенията.

Някои от видеата в проучването изглежда нарушават указанията на YouTube за съдържание и монетизация, които забраняват дезинформация за изборите и речта на омразата. Видеоклиповете са събрали близо 1,3 млн. гледания, а каналите зад тях имат общо над 25 млн. абонати.

„Google и YouTube носят отговорността да се уверят, че видеоклипове като тези не са част от монетизирания видео каталог“, коментира Маен Хамад, от Eko, която ръководи изследването. YouTube е „по-голяма и по-мощна от много страни. Тя разполага с ресурсите да засили модерацията на съдържанието и да свърши работа там, където гражданските организации не успяват“.

Проучването подчертава дългогодишните опасения на големите рекламодатели, че техните съобщения могат неволно да се появят редом до противоречиво съдържание и да изглежда сякаш брандът одобрява това. Проучването също така обръща внимание на факта, че парите от реклами от големи марки в YouTube се насочват към канали, които популяризират дезинформация и крайнодесни наративи, понякога без те да го знаят.

Говорител на YouTube твърди, че компанията е разгледала видеата от проучването и е установила, че повечето от тях не нарушават рекламните политики на компанията. По думите на говорителя YouTube е премахнала реклами от видеата, които нарушават политиките, без да уточнява в кои канали се е случило това.

Всички видеа обсъждат Project 2025 – серия от предложения за консервативни политики, създадени от The Heritage Foundation, политически мозъчен тръст, който включва планове за по-нататъшно регулиране на абортите, намаляване на фокуса върху екологичните проблеми и забрана на транссексуалните хора в армията, наред с други идеи. Този план разбуни духовете дори сред някои консерватори и беше създаден независимо от кампанията на Доналд Тръмп за изборите, макар няколко от бившите му помощници и сътрудници да бяха замесени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 24.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още