IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кой е Николай Сторонски - човекът зад Revolut?

Той е роден в Москва, а днес управлява най-големия финтех стартъп в света

11:18 | 26.08.24 г. 1
Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg
Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Детайли и данни

Човек, присъствал на миналогишните срещи на по питие, който е бивш служител на Revolut, твърди, че Сторонски е обсебен от детайлите и данните, като избягва дълги имейли и формалности в полза на по-неформалната култура и небрежния стил на обличане. А всеки служител може да очаква да бъде предизвикан от главния изпълнителен директор при среща. Когато е в Лондон, той работи на бюрото си в средата на отворения офис на Revolut, посочва източникът, пожелал да остане аноанимен.

Въпреки това работната култура на Revolut предизвика критики от бивши служители, а компанията има голямо текучество на персонала.

Сторонски защити Revolut като работно място и каза, че си е извлякъл поуки. Той привлече големи имена в световните финанси, като бившия съизпълнителен директор на Standard Life Aberdeen Мартин Гилбърт за председател и бившия банкер на Goldman Sachs Майкъл Шерууд.

Говорител на Revolut коментира пред Ройтерс, че компанията отдава „огромно значение на привличането, задържането и развитието на талантливи хора“. Тя има процеси за подаване на жалби, които са в съответствие с местните закони и са справедливи и прозрачни, допълва говорителят.

Сторонски е запазил строг контрол върху работата чрез вътрешен екип от около 15-20 души, които се отчитат директно на него, казва бившият служител на Revolut. Това са предимно хора под 35-годишна възраст, които са наети от банки или консултантски фирми, получили са важни индивидуални задачи, като например справяне със слабо представящи се отдели, допълва той.

По-големи предизвикателства

Забавянето на получаването на лиценз за банкова дейност във Великобритания след регулаторен контрол върху проблеми с одита (Revolut два пъти забави публикуването на своите годишни отчети) беше сериозна пречка за Сторонски.

В интервю за The Times през 2023 г. той критикува Великобритания като място за правене на бизнес и каза, че в случай на публично листване би избрал Ню Йорк пред Лондон.

Пред Сторонски и Revolut може би стоят по-големи предизвикателства.

Тъй като компанията се разширява в други сектори с лиценза си за банкова дейност в Обединеното кралство, това ще предизвика по-голям регулаторен контрол.

Грижещите се опазването на правата на потребителите критикуваха подхода на Revolut спрямо конкурентите при възстановяването на разходите на клиентите във Великобритания, които са били засегнати от измама. Revolut заяви, че приема измамите „невероятно сериозно“ и разполага със стабилни защити.

За служителите, особено тези, които се присъединиха към Сторонски в първите години, възнагражденията бяха огромни, превръщайки на хартия много настоящи и бивши служители в мултимилионери.

Миналата седмица Сторонски заяви, че е щастлив, че служителите могат да осъзнаят колективния успех на компанията, когато продадоха акции за 500 млн. долара.

Това, което не е толкова ясно, е доколко последните постижения и амбицията на Сторонски ще ускорят плановете за листване в САЩ или в Лондон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 26.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Моабет да става
преди 1 час
С тези ниски такси с които подяжда печалбите на банките да внимава, когато лети на вечеря в Париж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още