IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Blue Origin на Безос се бори с проблеми при изграждането на новата си ракета

Компанията е имала два сериозни инцидента през последните две седмици

11:04 | 22.08.24 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

През последните седмици Blue Origin е претърпяла неуспехи при тестове, включително фабрична авария, която е повредила част от бъдещата ракета New Glenn – дългоочаквана централна част от усилията на подкрепяния от Джеф Безос стартъп да надвие SpaceX на Илон Мъск, пише Bloomberg.

Горната част на ракетата се е смачкала, отчасти поради грешка на работник, докато е била местена в хангар за съхранение, твърдят източници, запознати с въпроса. При отделен инцидент друга горна част на ракетата се е провалила при стрес тест и експлодирала, допълват източниците. Според един от тях в момента тече ремонт, а никой от работниците не е пострадал при двата случая.

Необявените по-рано инциденти показват препятствията, с които се бори Blue Origin, докато засилва работата по New Gleen, закъсняла с четири години. В същото време новият главен изпълнителен директор Дейв Лимп е наел редица мениджъри, за да помогнат на компанията да се справи с продължилия години спад в научноизследователската и развойната дейност.

Blue Origin бърза да спази краткия срок за пускането на ракетата през октомври за мисия на НАСА, наречена Escapade. Изстрелването на New Glenn е насрочено за след около два месеца, тъй като по това време Марс ще бъде достатъчно близо до Земята. След октомври планетите няма да се подредят по същия начин за около още две години.

Не е ясно дали последните инциденти биха повлияли на графика за изстрелвване. Двете злополуки включват хардуер, планиран за втория и третия полет на New Glenn, които трябва да се случат след дебюта през октомври. Говорител на Blue Origin заяви, че компанията е напът да изстреля New Glenn тази година и работи усилено това да се случи.

Компанията има много хардуер в производство за предстоящи полети, коментира говорителят, допълвайки, че Blue Origin непрекъснато тества своя бъдещ хардуер.

New Glenn е проектирана да отвежда сателити, а евентуално и хора, в орбита около Земята. Това е от ключово значение за способността на Blue Origin да се изправи срещу SpaceX на Илон Мъск и United Launch Alliance на Boeing и Lockheed Martin за скъпи мисии, свързани с националната сигурност на САЩ.

Преди това обаче компанията е готова да изстреля Escapade – амбициозна встъпителна мисия за НАСА, която ще изпрати космически кораб до Марс, за да изследва магнитното поле на планетата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 22.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
гъбко
преди 18 минути
Твърде голяма хапка за първо ядене. Трябваше да започнат с по-малки ракети и по-малки товари, за да оформят ядро от специалисти, които да създадат успешна голяма ракета. Пътят е трънлив. Да питат Boeing със Starliner!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още