IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Microchip Technology пострада от кибератака

Компанията е спряла част от системите си и не работи на пълен капацитет

09:58 | 21.08.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Microchip Technology заяви, че сървърите ѝ са били засегнати от кибератака, която е принудила американския производител на чипове да спре някои от системите си и да свие обема на дейността си, пише Bloomberg.

На 17 август компанията, която доставя чипове за отбранителната индустрия на САЩ, е открила подозрителна дейност в системите си за информационни технологии, сочат документи до регулаторите. Два дни по-късно фирмата установила, че има пробив в „някои сървъри и някои бизнес операции“.

Атаката се случва в момент, в който страните по света се надпреварват за постигането на доминация на пазара на чипове, както за целите на националната сигурност, така и за избягване на кошмарите във веригата на доставки, които се проявиха по време на пандемията. Само преди два месеца тайванският производител на чипове GlobalWafers Co. беше засегнат от кибератака, която по подобен начин засегна част от дейността му.

Microchip твърди, че е предприела бързи стъпки за справяне с пробива, „включително изолиране на засегнатите системи, изключване на определени системи и започване на разследване с помощта на външни съветници по киберсигурността“.

Това е накарало операциите ѝ да са активни на „нива, по-ниски от нормалните“, което се отразява на способността на компанията да изпълнява поръчки, се казва в изявление на базирания в Чандлър, щата Аризона, производител на чипове.

„Компанията работи усилено, за да върне засегнатите части от своите IT системи обратно онлайн, да възстанови нормалните бизнес операции и да смекчи въздействието на инцидента“, посочва Microchip. „Тъй като разследването на компанията продължава, пълният обхват, характер и въздействие на инцидента все още не са известни.“

Производителят на чипове посочва, че все още не е сигурен дали инцидентът ще засегне съществено неговите финанси или резултати. Компанията получи пари благодарение на Закона за чиповете и науката на САЩ по-рано тази година, за да помогне за увеличаване на производството на полупроводници, използвани във всичко - от автомобили до оръжейни системи.

През 2022 г. американският производител на чипове Nvidia пострада от киберпробив след атака със зловреден софтуер, съобщи тогава Bloomberg, като цитира източник, запознат с инцидента. Тогава компанията заяви, че бизнесът и търговските ѝ дейности са „непрекъснати“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:58 | 21.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още