IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Писатели съдят AI стартъпа Anthropic

Те твърдят, че компанията незаконно е обучила чатбота си с техните произведения

10:00 | 21.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Компанията за изкуствен интелект Anthropic е засегната от колективен иск във федералния съд на Калифорния. Искът е заведен от трима автори, които твърдят, че тя е злоупотребила с техните книги и стотици хиляди други, за да обучи своя чатбот с изкуствен интелект (AI) Claude, предава Ройтерс.

Жалбата, подадена в понеделник от писателите и журналисти Андреа Барц, Чалрс Грейбър и Кърк Уолъс Джонсън, посочва, че Anthropic е използвала пиратски версии на техните и на други произведения, за да обучи Claude да отговаря на човешки заявки.

Във вторник говорител на Anthropic заяви, че компанията е запозната с делото и прави оценка на жалбата, но отказва да коментира повече. Адвокатът на авторите е отказал коментар.

Делото се присъединява към няколко други жалби, подадени от притежатели на авторски права, включително визуални артисти, новинарски издания и звукозаписни компании, относно материалите, използвани от технологичните компании за обучение на техните системи за генеративен изкуствен интелект.

Отделни групи автори съдиха OpenAI и Meta Platforms за предполагаема злоупотреба от страна на компаниите с работата с цел обучение на големи езикови модели, които са в основата на техните чатботове.

Делото, заведено в понеделник, е второто срещу Anthropic след друго, заведено от музикални издатели миналата година за предполагаема злоупотреба със защитени с авторски права текстове на песни за обучение на Claude.

В жалбата си авторите посочват, че Anthropic е „изградила бизнес за милиарди долари, като е откраднала стотици хиляди книги, защитени с авторски права“. Anthropic получи финансова подкрепа от различни източници, включително Amazon, Google и бившия криптомилиардер Сам Банкман-Фрийд.

Според жалбата творбите на авторите са били включени в набор от пиратски книги, които Anthropic е използвала, за да обучи Claude.

В документите се изисква неуточнена сума за парично обезщетение и заповед за постоянно блокиране на Anthropic от злоупотреба с работата на авторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 21.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още