IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

САЩ: Иран се прицелва в кампаниите на Тръмп и Харис

Извършват се операции за влияние, които целят да разпалят политическите разногласия, смята Вашингтон

10:23 | 20.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Съединените щати обвиниха Иран, че е започнал кибероперации срещу кампанията на двамата кандидати за президент на САЩ и се е прицелил към американската общественост чрез операции за влияние, целящи разпалване на политическите разногласия, предава Ройтерс.

„Наблюдаваме все по-агресивна иранска активност по време на този изборен цикъл“, се казва в изявление на ФБР, на Службата на директора на националното разузнаване и Агенцията за киберсигурност и сигурност на инфраструктурата, която следи за защитата на правителствените компютърни системи.

Изявлението потвърждава обвиненията, отправени по-рано този месец от кампанията на кандидата на републиканците Доналд Тръмп, че Иран е хакнал един от неговите уебсайтове, което предизвика разследване от страна на ФБР.

По това време Тръмп заяви, че Иран „е способен да получи само публично достъпна информация“.  

В изявлението на американските власти се посочва, че Иран се е прицелил и към кампанията на вицепрезидента Камала Харис, която трябва официално да приеме номинацията за кандидат на Демократическата партия тази седмица.

Мисията на Иран в Организацията на обединените нации (ООН) излезе с изявление, в което нарече обвиненията „недоказани и лишени от всякаква основа". „Както обявихме по-рано, Ислямска република Иран няма нито намерения, нито мотиви, за да се намесва в президентските избори в САЩ“, се посочва още.

В изявлението на властите в САЩ се посочва, че Иран е провел операции за влияние, насочени към американската общественост в опит да засили политически разделения, както и "кибероперации, насочени към президентските кампании".

„Това включва наскоро докладваните дейности за компрометиране на кампанията на бившия президент Тръмп, които IC (разузнавателната общност) приписва на Иран“, гласи още изявлението.

В него се казва, че разузнавателната общност е убедена, че иранските агенти, използващи социално инженерство и други средства, са "търсили достъп до лица с пряк достъп до президентските кампании на двете партии".

Тези дейности включват кражби и разкриване на информация „с цел да повлияят на изборния процес в САЩ“, се допълва в изявлението, без да се уточняват подробности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 20.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още