IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Alphabet се сблъсква с месеци на несигурност поради нов риск от разцепване

Най-вероятните подразделения за продажба, обмисляни от Министерство на правосъдието, са операционната система Android и уеб браузъра Chrome

07:51 | 16.08.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инвеститорите на Alphabet Inc. са изправени пред дълъг период на несигурност, сблъсквайки се със сценарий, който преди са смятали за малко вероятен: възможно разцепване на Google, пише Bloomberg.

Министерство на правосъдието обмисля възможността за разцепване на Google, съобщи Bloomberg News във вторник, като най-вероятните подразделения за продажба са операционната система Android и уеб браузъра Chrome. Новината изненада Wall Street, който смяташе, че разцепването е малко вероятно дори след като федерален съдия постанови по-рано този месец, че Google незаконно е монополизирала пазара на търсачки.

Макар разделянето на компанията на части да е само една от опциите, които Министерството на правосъдието разглежда, новината добавя риск в момент, когато инвеститорите вече са на тръни заради перспективите пред Big Tech. И тъй като компанията планира да обжалва антитръстовото решение за пазара на търсачки, всяка сянка над акциите на Alphabet може да продължи известно време.

„Има много несигурност за това как това ще се реши това, а отговор няма да има с месеци“, каза Хауърд Чан, главен изпълнителен директор на Kurv Investment Management. „Alphabet все още е силен бизнес и все още ще генерира приходи, докато се намери решение, но това се случва и в момент, когато има много въпроси относно AI и търсенето. Трябва да очакваме повече нестабилност в бъдеще“.

Акциите поевтиняха с 2,3% в сряда, изтривайки стойност от над 47 млрд. долара, като новините от Министерството на правосъдието засенчиха представянето на устройства с изкуствен интелект от Google, които ще излязат преди iPhone 16 на Apple Inc. на пазара. Цената на акциите се е понижила с 16% спрямо върха си през юли, въпреки че остава с ръст от 15% тази година.

Акциите поскъпнаха с 0,3% в четвъртък.

Големите технологични инвеститори вече са нервни. Те се пренасочват от скъпи технологични акции към по-евтини сектори от средата на юли на фона на опасения за здравето на американската икономика и стават все по-нетърпеливи да видят, че големите разходи за изкуствен интелект се изплащат.

Резултатите на Alphabet миналия месец не помогнаха. Капиталовите разходи бяха по-високи от очакваното, тъй като компанията продължава да инвестира агресивно в AI, а резултатите под очакванията на YouTube също разочароваха. Все пак Alphabet продължава да генерира силен растеж и парични потоци и по-рано тази година обяви мащабна програма за изплащане на акционерите. Но тези благоприятни елементи могат да се свият вследствие на дългосрочен регулаторен риск.

Останалата част от материала четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:51 | 16.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още