IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Силното търсене на технологии с AI подкрепя ръста на печалбата при Lenovo

Приходите на компанията междувременно се увеличават с 20 на сто до 15,4 млрд. долара

10:28 | 15.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Lenovo Group Ltd. отчете по-голяма от очакваното тримесечна печалба, потвърждавайки надеждите за постепенно възстановяване на компютърната индустрия, водено от глобалните разходи за изкуствен интелект (AI), пише Bloomberg.

Нетната печалба на компанията е нараснала с 38% до 243 млн. долара през тримесечието, приключило в края на юни. Това е повече от медианната оценка на анализатори за 231 млн. долара.

Приходите на Lenovo междувременно се увеличават с 20 на сто до 15,4 млрд. долара.

Резултатите отразяват как растящото търсене на сървъри, които са от съществено значение за развитието на ИИ, подкрепя пазара на компютърен хардуер след спада, свързан с края на Covid пандемията.

От Amazon.com Inc. до Google и Baidu Inc., големите технологични компании бързо увеличават разходите за центрове за данни, подготвяйки се за очаквания бум в услугите, свързани с AI.

Lenovo увеличи преднината си пред HP Inc. и Dell Technologies Inc. с 14,7 млн. броя доставки през тримесечието, показват изчисления на консултантската фирма IDC. Въпреки това цената на акциите на китайската фирма изостана от тази на конкурентите си от началото на годината отчасти поради притесненията относно втората по големина икономика в света и геополитическото напрежение.

Главният изпълнителен директор Ян Юенцин залага на устройства, задвижвани от ИИ, за да стимулира глобалния бизнес на Lenovo през следващите години, въпреки че този пазар остава неизпитан.

 

„Търсенето на компютри, свързани с AI, вероятно ще напредне едва от 2025 г. и все още остава въпросът относно устойчивостта на този пазар“, пишат анализаторите на Bloomberg Intelligence Сесилия Чан и Стивън Цен.

Геополитическите рискове, включително възможността за нови мита върху компютрите или ограничения за износ на чипове от американски или европейски регулатори, остават въпросителна за 40-годишната компания. Администрацията на американския президент Джо Байдън вече наложи редица търговски ограничения върху износа за Китай на усъвършенствани технологии и процесори за производство на чипове, включително чиповете за обучение на AI от най-висок клас на Nvidia Corp.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 15.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още