IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Мъск използва бизнес империята си, за да даде летящ старт на xAI

Милиардерът мобилизира ресурси около изкуствения интелект, но някои акционери в Tesla са завели дела, за да го спрат

20:56 | 11.08.24 г.
Илон Мъск. Снимка: Bloomberg LP
Илон Мъск. Снимка: Bloomberg LP

Илон Мъск има големи планове за стартъпа си xAI. Ключова част от него е използването на другите му компании, пише Wall Street Journal.

Едногодишният залог на милиардера върху изкуствения интелект разчита на талант, данни и хардуер от другите му бизнеси, за да му помогнат да развие по думите му най-силния изкуствен интелект в света до декември.

До момента xAI е наела най-малко 11 служители, кооито са работили в Tesla, сочат данни на сайта на xAI и от профили в LinkedIn. Това включва шестима души, които са работили директно върху екипа на Autopilot, съсредоточен върху задвижваната от изкуствен интелект технология за самоуправление, която според Мъск ще бъде повратна за бъдещето на Tesla.

Стартиращата компания е заела графични процесори (GPUs), които са решаващи за AI, от социалната му мрежа Х, съобщават запознати с въпроса източници. Тя се хвали с достъп до данни на Х в реално време.

Мъск е поискал и GPUs, които са били запазени за Tesla, да бъдат пренасочени към xAI и X. Той е говорил публично за множеството визуални данни, които събира Tesla. Те по думите му може да послужат като ресурс за обучаване на модели на xAI. Миналата есен Мъск заяви, че акционерите в Х ще притежава 25% от xAI.

„xAI е относително нова компания“, заяви Мъск в интервю за консервативния канадски психолог Джордан Петерсън миналия месец. „Затова трябва да наваксаме много, за да сме равностойни на компании, които са на пазара от пет, десет или двайсет години“, допълни той.

Някои инвеститори се притесняват, че докато Мъск пренасочва човешки ресурси и хардуер към xAI, другите му бизнеси няма да се възползват. Той заяви, че подобно споделяне е от полза за инвеститорите във всичките му компании, но практиката предизвика съдебни дела и беше използвана като аргумент от критиците, които не искаха Tesla да му даде пакет от заплащане на стойност десетки милиарди долари.

Най-малко трима акционери на Tesla, производителя на електромобили е единствената листната компания на Мъск, са завели дела, като твърдят, че пренасочването на ресурси към xAI е навредило на инвеститорите в автомобилния производител. Делата се разглеждат от съд в Делауър.

Миналия месец Мъск говори за потенциално сътрудничество между компаниите му. Той публикува допитване в Х, като попита потребителите дали Tesla трябва да инвестира 5 млрд. долара в xAI и заяви, че целта му е да опипа почвата, тъй като подобен ход ще изисква широко одобрение от акционерите.

След като 68% от потребителите на Х гласуваха за хода, Мъск публикува: „Изглежда, че хората са за. Ще обсъдим с управителния съвет на Tesla“.

Мъск публикува в Х миналия месец, че xAI, Tesla и X се стремят да наемат таланти. Той също така заяви преди време, че наемането на служители от другите му компании в xAI е начин да предотврати опасността ценни инженери да отидат при конкуренти.

Прехвърлянето на ресурси между компаниите на Мъск не е ново. От години той използва компаниите си – ракетния стартъп SpaceX, компанията за имплантиране на чипове в мозъка Neuralink, компанията за прокопаване на тунели Boring Co. и социалната мрежа X, наред с Tesla и xAI, за да си помагат взаимно.

Когато Мъск купи Twitter през 2022 г., той внесе служители от цялата му бизнес империя, за да помогнат с прехода. В свидетелство пред съда Мъск заяви, че инженери на Tesla са помагали за кратко на доброволна база след работно време.

„Tesla не се ли нуждаеше вече от тези инженери?“, попита адвокатът. „Не, Tesla се нуждаеше от инженерите“, отговори Мъск.

Един от членовете на управителния съвет на Tesla каза пред съда, че инженерите са получили заплащане за работата си.

В същото време xAI също се възползва от връзките си с мрежата от компании на Мъск, за да набере 6 млрд. долара през последните месеци. Инвеститори в xAI казват, че им е била предложена идеята xAI да използва данни от други бизнеси на Мъск, включително Tesla, за да обучава големи езикови модели.

Някои инвеститори заявиха, че тези връзки са част от привлекателността. Мъск коментира в интервюто за Петерсън, че xAI все още не е приложила видео от реалния свят от Tesla към големите езикови модели на xAI.

Сега xAI има пазарна оценка от 24 млрд. долара, като отстъпва само на OpenAI от гледна точка на размер на стартъпи за изкуствен интелект. Мъск съоснова OpenAI през 2015 г. и напусна управителния съвет на компанията през 2018 г.

След създаването си през юли 2023 г. xAI пусна чатбота Grok и изгражда по думите на Мъск най-големия център за данни в света. Постиженията на Мъск в изграждането на бизнеси пораждат лоялност от някои инвеститори. Редица инвеститори в xAI влагат средства в другите компании на милиардера.

Други са недоволни от застъпването. Акционерите на Tesla зад делата пред последно време обвиняват Мъск, че нарушава поверените му задължения, като мести таланти и други ресурси към xAI, като поискаха обезщетения и призоваха съда да нареди на Мъск да пренасочи дела си в xAI към Tesla. В едно от делата акционери искат интересът на Мъск в xAI да бъде поставен в тръст.

При представянето на отчета миналия месец Мъск заяви, че „Tesla научава някои неща от xAI. От полза е, че постигаме напредък към пълно самоуправление на автомобили и в изграждането на нов център за данни на Tesla“.

Споделянето на ресурси между компаниите само по себе си не е незаконно, ако всяко дружество е справедливо възнаградено. Но подобни уреждания са рядкост в големи корпорации и се считат за измамна практика, тъй като пораждат притеснения, че ръководителят може да взема решения за една компания за сметка на друга.

Преговорите за сделки и определянето на цена стават неловки, когато главният изпълнителен директор е в двата края на една и съща сделка. Сред опасенията са, че противопоставените главни изпълнителни директори може да искат да насочат нов бизнес към изпитващите си затруднения компании или да платят несправедливо ниски цени в сделки с успешните им компании.

Мъск може да има повече свобода на действия с частните си компании, отколкото с Tesla, но все още има задължения към инвеститорите в тези компании, включително xAI, казват експерти по корпоративно управление. Разликата е, че инвеститорите в xAI или в другите частни компании на Мъск вероятно не биха предприели съдебни действия срещу него.

Залозите са по-високи с публичната компания на Мъск Tesla, където той не притежава мажоритарен дял. Един от институционалните инвеститори, които го съди, е Employees’ Retirement System от Роуд Айлънд, който казва, че предоставя помощи на близо 60 хил. пенсионери, хора с физически увреждания и на оцелели при бедствия от държавния сектор.

Tesla и xAI имат различни амбиции при изкуствения интелект, което поставя компаниите в неловко положение, докато се конкурират за ресурси. Tesla се опитва да разработи софтуер за напълно автономно шофиране и хуманоидни роботи в допълнение към продажбата на електромобили.

В едно от делата акционер критикува преразпределението на GPU между компаниите. „Мъск създава огромна стойност в xAI, потенциално на стойност стотици милиарди долари в близко бъдеще, за сметка на Tesla“, се казва в жалбата.

xAI има връзки и с друга компания на Мъск – Х.

Социалната мрежа допринесе с 250 млн. долара в изчислителна сила за стартъпа. Grok на xAI е наличен изключително на Х с абонамент, а инженери на xAI са получили задача да разрешат проблеми в Х и да използват модели на xAI, за да подобрят характеристики на Х, съобщават запознати източници.

На конференция на Nvidia през март един от водещите инженери на xAI, Игор Бабушкин, заяви, че интеггрирането на Grok в X е „прекрасен опит“, но не е основната цел, без да разкрива повече подробности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:56 | 11.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още