IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Cisco започва втори етап на съкращаване на хиляди работни места

Компанията се стреми да пренасочи фокуса си към по-бързо развиващи се бизнеси като киберсигурност и изкуствен интелект

21:25 | 09.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американската компания Cisco Systems Inc. планира да премахне още хиляди работни места във втори кръг от съкращения тази година, тъй като производителят на мрежово оборудване пренасочва фокуса си към по-бързо развиващи се бизнеси като киберсигурност и изкуствен интелект (ИИ), съобщава Ройтерс.

Преди това Cisco реши да съкрати приблизително 4000 работни места през февруари, след като забавянето на корпоративните разходи за технологии унищожи ръста на продажбите. Компанията разполагаше с близо 85 000 служители в края на фискалната 2023 г.

Cisco се присъединява към други технологични компании в съкращаването на работни места, тъй като бизнесът се бори с неравномерното търсене. Въпреки че разходите за изкуствен интелект са помогнали за стимулиране на растежа в някои области, гигантите при традиционните информационни технологии не са се облагодетелствали толкова много. Миналата седмица Intel Corp. обяви планове да съкрати 15 000 работни места, тъй като продажбите на компанията се забавят. Dell Technologies Inc. също съкращава позиции като част от реорганизацията на своите търговски екипи.

Новите съкращения на работни места може да бъдат обявени още в сряда, когато компанията отчете финансовите резултати за четвъртото тримесечие, изтъква Ройтерс. Преди три месеца оптимистична прогноза на Cisco породи надежда, че IT клиентите отново са увеличили разходите. Но по-широката технологична индустрия е преследвана от нови опасения за икономиката - и от идеята, че разходите за ИИ може да не доведат до краткосрочни дивиденти.

Представител на Cisco отказа да коментира плановете за съкращения.

В дългосрочен план главният изпълнителен директор Чък Робинс се опитва да трансформира Cisco в доставчик на мрежови услуги и софтуер, а не в компания, фокусирана върху еднократни продажби на хардуер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:27 | 09.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още