IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Поевтинелите американски технологични акции привличат някои купувачи

Някои виждат възможност за покупка при разпродажбите, разчитайки, че секторът скоро ще се възстанови

08:00 | 09.08.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Инвеститорите се връщат полека към акциите на американските технологични компании след резкия срив, въпреки че някои все още високи оценки заплашват да накажат купувачите, ако пазарите се препънат отново, предава Ройтерс.

След рязко покачване тази година, технологичният индекс Nasdaq 100 се понижи с повече от 13 на сто от историческия връх, който достигна миналия месец, в рамките на разпродажба, която са отдава на различни фактори – от икономическите притеснения на САЩ до случващото се с кери търговията.

Разпродажбите направиха акциите на технологичните компании по-евтини въз основа на съотношението цена/печалба, засилвайки привлекателността им за инвеститори, които преди това не са били склонни да се насочат към тях. Технологичният сектор в S&P 500 наскоро се търгуваше на цена 26,1 пъти по-голяма спрямо очакваните годишни печалби. Това се сравнява с 31,3 пъти през юли - най-високото ниво от 2022 г., според LSEG Datastream.

И все пак дори бичи настроените инвеститори действат предпазливо. Въпреки че оценките се понижиха, технологичният сектор все още се търгува над 10-годишната си средна стойност от 20,7 пъти. Неговата премия за оценка от 32% спрямо по-широкия S&P 500 е над два пъти по-голяма, отколкото беше през последното десетилетие.

Тези оценки биха могли да направят сектора уязвим при бъдещи сътресения. Смесените финансови резултати на някои от най-големите имена, включително Alphabet и Microsoft, и решението на компанията Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет да намали наполовина дела си в Apple са сред другите причини, поради които инвеститорите подхождат плахо.

„Няма да заложа всичко, но направих някои покупки“, коментира Робърт Павлик, старши портфолио мениджър в Dakota Wealth. Той започва да добавя някои технологични позиции през последните дни, след като в началото на юли е намалил дяловете си в компании, включително Nvidia, Broadcom и Amazon.com.

„Не мисля, че перспективите са се променили за някоя от тези компании“, твърди той.

Когато пазарите се озоваха на червено в началото на август, акциите на големите технологични компании и на фирмите на растежа бяха сред най-тежко засегнатите. От пика на Nasdaq 100 през юли Nvidia се срина с близо 27% на борсата, Amazon потъна с 18,5%, а Alphabet – със 17%.

Някои инвеститори не губиха много време, преди да се включат. В понеделник глобални хедж фондове се насочиха към най-голямата си еднодневна серия от покупки от пет месеца, в разгара на разпродажбата, при която S&P 500 се понижи с цели 4,25%, посочва Goldman Sachs в бележка до клиентите си по-рано тази седмица. По-голямата част от покупките бяха концентрирани в технологиите, като секторът за чиповете се оказа най-популярен, твърди банката, която следи покупките на своите клиенти хедж фондове.

Въпреки скорошните понижения, Nasdaq 100 остава с ръст от 6% за 2024 г., а S&P 500 – с 9%. Биковете могат да сочат силното финансово представяне – след като повечето компании вече са обявили резултати, има два сектора, които включат редица компании с мегакапитализация (технологичният и този за комуникационни услуги) и които са напът да увеличат печалбите за второто тримесечие съответно с 19% и около 28% спрямо година по-рано.

„Има акции, които харесваме, смятаме, че печалбите ще се задържат и оценките са се подобрили“, казва Чък Карлсън, главен изпълнителен директор на Horizon Investment Services. „Когато получите тази рецепта, си струва да вложите малко пари обратно в тях“.

Карлсън твърди, че фирмата му обмисля дали да купи още акции на производителите на чипове Broadcomm и Qualcomm след скорошното оттегляне.

Поотделно някои от имената с мегакапитализация се търгуват под историческите средни съотношения цена/печалба, докато други остават повишени. Meta Platforms например се търгува 21,7 пъти под 10-годишното съотношение от 25, докато Microsoft на ниво от 30 пъти, под средното 10-годишно от 25.

Въпреки че икономическите притеснения бяха ключови за скорошните разпродажби, инвеститорите биха могли да се насочат към технологичните гиганти, ако тези опасения продължат, казва Гарет Мелсън, портфолио стратег в Natixis Investment Management Solutions.

Устойчивите баланси на компаниите с мегакапитализация и способността им да увеличават печалбата си дори в нестабилни икономически времена са ги превърнали в „новите защитни убежища“ в очите на много инвеститори, казва Мелсън.

Макар че пазарите се стабилизираха през последните две сесии, със сигурност остава да се види дали скорошният пристъп на волатилност е приключил. Несигурността относно икономическата обстановка ще бъде подложена на изпитание през следващите дни. В четвъртък се очаква информация за седмичните молби за помощ при безработица, а на 14 август – месечните данни за инфлацията (индексът на потребителските цени). В резултат на това някои инвеститори смятат, че може да има по-добри възможности за покупка на технологични книжа в бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 09.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още