IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Голямото търсене на споделени пътувания даде тласък на бизнеса на Uber

Компанията надмина очакванията за приходите и печалбата си

20:09 | 06.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Uber надмина прогнозите на Wall Street за приходите и основната си печалба, подкрепена от стабилното търсене на услугите за споделено пътуване и доставки на храна. Новината изпрати цената на акциите ѝ с 5% нагоре преди началото на борсовия ден във вторник, предава Ройтерс.

Тъй като все повече хора се връщат в офисите и прекарват време навън, търсенето на споделени пътувания се увеличи през последните няколко месеца, облагодетелствайки компании като Uber и конкурента ѝ Lyft.

„Мобилността имаше открояващо се второ тримесечие... Ръстът беше постоянен, а географски сегментът беше воден от Латинска Америка и Азиатско-Тихоокеанския регион, в частност от Бразилия, Австралия и Индия“, коментира главният изпълнителен директор Дара Косровшахи.

Засилването на летните пътувания и инициативи като Uber Shuttle, абонаменти с отстъпка за студенти и предварително планирани споделени пътувания също помогнаха за увеличаване на резервациите, допълва Косровшахи.

През второто тримесечие, завършило в края на юни, приходите на компанията са се увеличили с 16% до 10,70 млрд. долара, докато брутните резервации са скочили с 19 на сто до 39,95 млрд. долара. Анализатори очакваха 10,57 млрд. долара приходи и 39,68 млрд. долара печалба, сочат данни на LSEG.

На коригирана база Uber отчете основна печалба от 1,60 млрд. долара, което надхвърли очакванията за 1,51 млрд. долара.

Приходите на компанията от сегмента за споделени пътувания, който е и най-големият ѝ, са се увеличили с 25 на сто до 6,13 млрд. долара, над очакваните 5,94 млрд. долара. Бизнесът с доставки пък е достигнал 3,29 млрд. долара, спрямо прогноза за 3,32 млрд. долара.

„Въпреки че имаше известни опасения относно разходите на потребителите за ресторанти и доставки, днес не виждаме никакво въздействие“, коментира Хосровшахи, добавяйки, че по-големите усилия в посока предлагане на хранителните стоки чрез разширени партньорства с Instacart и Costco Wholesale дават тласък на доставките.

Uber обаче прогнозира, че брутните ѝ резервации за третото тримесечие – които вклчючват сегментите за мобилност, доставки и превоз на товари – между 40,25 млрд. и 41,75 млрд. долара. Средната стойност се оказа под прогнозата на анализаторите за 41,26 млрд. долара.

Компанията заяви, че очаква коригирана основна печалба между 1,58 млрд. и 1,68 млрд. долара за третото тримесечие, докато пазарът смята, че сумата ще достигне 1,62 млрд. долара.

Lyft трябва да представи тримесечния си отчет в сряда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:09 | 06.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още