IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Palantir повиши прогнозата за печалбата си заради засиленото търсене на AI

Лидерът на компанията определи новия ѝ отчет като "исторически"

14:35 | 06.08.24 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на акциите на Palantir Technologies нарасна преди началото на борсовия ден във вторник, след като компанията повиши годишната си прогноза, позовавайки се на продължаващото търсене на софтуера ѝ с изкуствен интелект (AI), пише Bloomberg.

В разговор с анализаторите в понеделник главният изпълнителен директор на Palantir Алекс Карп заяви, че отчетът е „исторически“ за компанията, която предлага инструменти за анализ на данни на компании и правителства, включително за отбранителни и разузнавателни цели. Карп коментира още, че вярва, че това е важно време за Съединените щати. „Светът е на прага на това, което може да се превърне в много тежък набор от насилствени взаимодействия в Близкия изток“, посочва той.

Palantir увеличи прогнозата за приходите си за 2024 г. и вече очаква да са в диапазона от 2,74 млрд. до 2,75 млрд. долара. Анализатори очакваха 2,7 млрд. долара, сочат данни, събрани от Bloomberg. Компанията също така повиши прогнозата за оперативната си печалба в диапазона от 966 млн. до 974 млн. долара за тази година. Анализатори смятаха, че сумата ще достигне 882,9 млн. долара.

В писмо до акционерите Карп подчертава важността на военния бизнес на компанията. „Силата и доминацията на американската армия трябва да бъдат запазени и защитени“, пише той, допълвайки, че това убеждение трябва да бъде „често срещано“, но е станало „радикално и рисково в определени елитни кръгове“.

Карп твърди още, че платформата за изкуствен интелект на Palantir, пусната преди малко повече от година, „вече е трансформирала“ бизнеса ѝ.

Цената на акциите на компанията нарасна с 13% преди началото на борсовата сесия във вторник, след като приключи вчерашната на ниво от 24,09 долара. От началото на годината стойността на акциите е нараснала с 40%.

Приходите на Palantir за тримесечието са се увеличили с 27 на сто до 678 млн. долара, над средната прогноза на анализаторите от Wall Street за 652,8 млн. долара. Нетната печалба за периода до края на юни е нараснала до 134 млн. долара. Анализаторите очакваха 82,8 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:35 | 06.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 9
Алехандро
преди 2 часа
Преди време бях казал да инвестирате в тази компания, който чул и внимавал - добре!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още