IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Правните проблеми на CrowdStrike се задълбочават

Пътници заведоха колективен иск за понесени щети от технологичния срив, причинен от компанията

14:01 | 06.08.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Правните проблеми на CrowdStrike, свързани с глобалния компютърен срив от миналия месец, се задълбочават, тъй като компанията за киберсигурност е съдена от самолетни пътници, чиито полети са били забавени или отменени, предава Ройтерс.

В колективен иск, подаден във федералния съд на Остин, Тексас, трима души обвиняват CrowdStrike за небрежност при тестването и внедряването на софтуера ѝ, което е причинило прекъсването. Случаят доведе до спиране на работата на банки, болници и на линиите на спешната помощ по целия свят.

Ищците казват, че макар пътниците да са успели да стигнат до дестинациите си, много от тях са похарчили стотици долари за настаняване, храна и алтернативни пътувания, докато други са пропуснали работа или са имали здравословни проблеми, тъй като е трябвало да спят на пода на летището.

По думите им CrowdStrike трябва да плати компенсации и наказателни щети на всеки, чийто полет е понесъл смущения, след като заземяването на полети на Southwest Airlines и други превозвачи заради технологични проблеми през 2023 г. направи прекъсването „напълно предвидимо“.

„Вярваме, че този случай не е основателен и ще защитаваме компанията“, гласи изявление на CrowdStrike.

Тя даде идентично изявление в отговор на съдебно дело, заведено от акционер на 31 юли, след като цената на акциите на фирмата се понижи с около една трета.

Сривът беше причинен от проблемна актуализация на софтуер, която доведе до проблеми в над 8 млн. компютъра.

Delta Air Lines заяви, че може да предприеме правни действия срещу базираната в Остин CrowdStrike, след като отмени над 6000 полета, а това ѝ струва около 500 млн. долара.

В неделя CrowdStrike заяви, че нито е твърде небрежна, нито е виновна за проблемите на Delta, както и че базираният в Атланта превозвач не е приел предложението ѝ за помощ.

Delta е изправена пред разследване на Министерството на транспорта на САЩ защо се е нуждаела от повече време от конкурентите си, за да се възстанови от прекъсването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 06.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още