IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Двама от съоснователите на OpenAI се оттеглят от компанията

Грег Брокман планира почивка, а Джон Шулман отива в конкурентен стартъп

09:39 | 06.08.24 г.
Грег Брокман. Снимка: Bloomberg L.P.
Грег Брокман. Снимка: Bloomberg L.P.

Грег Брокман, президент на OpenAI и централна фигура в компанията, твърди, че излиза в отпуск до края на годината. В същото време изследователят Джон Шулман напуска и отива в конкурентния стартъп за изкуствен интелект (AI) Anthropic, предава Bloomberg.

И двамата мъже са съоснователи на OpenAI, а техните ходове бележат промяна в компанията след значителните размествания в мениджмънта тази година.

Питър Денг, вицепрезидент по продуктите, също е напуснал в последните месеци, коментира говорител. А по-рано тази година няколко членове на екипите по безопасност на компанията също са се оттеглили. OpenAI направи няколко ключови наемания, като наскоро привлече нов главен финансов и нов главен продуктов директор.

Резултатът е стартъп, който изглежда значително по-различно, отколкото преди година, както и в сравнение със старта си през 2015 г. С отсъствието на Брокман и Шулман остават само двама членове на първоначалния екип на основателите на OpenAI – Войчех Заремба и главният изпълнителен директор Сам Алтман.

Брокман беше ключов съюзник на Алтман, когато главният изпълнителен директор беше свален за кратко от поста си миналата година. Брокман напусна в знак на протест, след като Алтман беше уволнен. В публикация в X от понеделник вечерта той написа, че отпускът ще бъде първият му шанс да си почине от основаването на компанията насам.

Шулман, който е учен изследовател в стартъпа, фокусиран върху обучението на нейните AI модели, написа в X, че ще се фокусира върху сигурността на Anthropic, но твърди, че опасенията около този проблем не са довели до решението му да напусне.

По думите му лидерите на OpenAI са много ангажирани да инвестират в тази област.

В изявление OpenAI каза, че екипът е „благодарен“ за работата на Шулман. „Неговата страст и упорита работа създадоха здрава основа, която ще вдъхнови и подкрепи бъдещите иновации в OpenAI и в по-широката област“, ​​коментира говорител.

Шулман е определян като архитекта на ChatGPT – популярния чатбот на OpenAI. Но той твърди, че му се приписват „твърде много заслуги“ за инструмента и подчертава работата на целия екип. В публикация в X Алтман благодари на Шулман за работата му в компанията и го нарича „брилянтен изследовател“ и „дълбок мислител“.

В Anthropic Шулман ще се присъедини към друг бивш изследовател от OpenAI – Ян Лейке, който напусна прочутия стартъп, за да се занимава със сигурността на изкуствения интелект. Anthropic е основана през 2021 г. от група бивши служители на OpenAI.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 06.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още