IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Съдия: Google има нелегален монопол при търсачките

Нов съдебен случай проправя пътя за по-строги действия срещу технологичните гиганти

08:47 | 06.08.24 г.
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Американски съдия в понеделник постанови, че Google е нарушила антимонополен закон, харчейки милиарди долари, за да създаде незаконен монопол и да стане световната търсачка по подразбиране. Това е първата голяма победа за федералните власти, които се заеха с пазарното господство на технологичните гиганти, предава Ройтерс.

Решението проправя пътя към втори процес, за да определят потенциални корекции, вероятно включващи разделянето на части на Alphabet, компанията майка на Google, което би променило ситуацията в света на онлайн рекламата, където Google доминира от години.

Освен това е зелена светлина за агресивните антимонополни органи на САЩ, които преследват технологичните гиганти - сектро под обстрел от целия политически спектър.

„Съдът стига до следното заключение: Google е монополист и е действала като такъв, за да запази своя монопол“, пише окръжният съдия във Вашингтон, окръг Колумбия Амит Мехта. Google контролира около 90% от пазара на онлайн търсене и 95% на търсачките в смартфони.

Фазата на отстъпки може да бъде продължителна, последвана от потенциални обжалвания пред Апелативния съд на САЩ, окръг Колумбия, и Върховния съд на САЩ. Правните спорове може да продължат до следващата година или дори до 2026 г.

Цената на акциите на Alphabet се понижи с 4,5% в понеделник на фона на по-мащабния спад на стойността на акциите на технологичните компании. Като цяло фондовият пазар се озова на червено поради опасения от рецесия в САЩ. Рекламата на Google формира 77% от общите приходи от продажби на Alphabet за 2023 г.

Alphabet твърди, че планира да обжалва решението на Мехта. „Това решение признава, че Google предлага най-добрата търсачка, но заключава, че не трябва да ни бъде позволено да я направим лесно достъпна“, се казва в изявление на Google.

Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд нарече решението "историческа победа за американския народ", добавяйки, че "нито една компания, независимо колко голяма или влиятелна е, не е над закона".

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер коментира, че „решението в подкрепа на конкуренцията е победа за американския народ“, добавяйки, че „американците заслужават интернет, който е безплатен, честен и отворен за конкуренция“.

Платени милиарди

Мехта отбелязва, че Google е платила 26,3 млрд. долара само през 2021 г., за да гарантира, че нейната търсачка е стандартна за смартфони и браузъри и да запази доминиращия си пазарен дял.

Той добави: „Google, разбира се, признава, че загубата на задължението за ползване по подразбиране би повлияла драматично на крайния резултат. Например, Google прогнозира, че загубата на Safari по подразбиране ще доведе до значителен спад в заявките и милиарди долари пропуснати приходи", твърди Мехта.

Решението е първото голямо такова в поредица от дела, заели се с предполагаеми монополи в света на технологичните гиганти.

„Принудителното разделяне с бизнеса с търсачки би откъснало Alphabet от най-големия ѝ източник на приходи. Но дори загубата на способността ѝ да сключва ексклузивни споразумения по подразбиране може да бъде пагубно за Google“, смята старши анализаторът на Emarketer Евелин Мичъл-Улф, според която проточването на съдебния процес би забавило всякакви незабавни ефекти за потребителите.

През последните четири години федералните антимонополни регулатори заведоха дела и срещу Meta Platforms, Amazon и Apple, твърдейки, че компаниите са поддържали незаконно монополи.

Всички тези случаи започнаха при администрацията на бившия президент Доналд Тръмп.

Сенатор Ейми Клобучар, демократ, която председателства антитръстовата подкомисия на Сенатската съдебна комисия, коментира, че фактът, че случаят обхваща администрации, показва силна двупартийна подкрепа за антимонополното правоприлагане.

„Огромна победа за американския народ е, че антимонополното закодателство е живо и здраво, що се отнася до конкуренцията“, казва тя. „Google е необуздан монополист.“

Когато беше заведено през 2020 г., делото за търсачката на Google беше първият случай от поколение, в който правителството на САЩ обвинява голяма корпорация в незаконен монопол. През 2004 г. Microsoft се споразумя с Министерството на правосъдието заради твърдения, че налага своя уеб браузър Internet Explorer на потребителите на Windows.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:47 | 06.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още