IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лидерът на Nvidia е продал акции за 323 млн. долара точно преди борсовия срив

Дженсън Хуанг продаде акции от компанията и през юни

23:00 | 05.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Главният изпълнителен директор на Nvidia Дженсън Хуанг е продължил с летните си разпродажби на акции, като през юли се е разделил с книжа на стойност 322,7 млн. долара, точно преди големите борсови разпродажби, пише Bloomberg.

Комбинирани с акциите, които продаде през юни, съоснователят на компанията за чипове, се е разделил с книжа на обща стойност близо 500 млн. долара, откакто те достигнаха пик, на фона на ралито, подхранвано от изкуствения интелект (AI).

Въпреки че продажбите през юни и юли бяха изпълнени съгласно план, приет през март, моментът се оказа изключително подходящ. Цената на акциите на Nvidia се понижи с повече от 8% през предходните два борсови дни, а днес бяха с 6,4% надолу към 13:05 ч. местно време в Ню Йорк, когато индексът Nasdaq 100 достигна най-ниското си дневно ниво от май.

Акциите в световен мащаб преживяха масови разпродажби в понеделник, докато инвеститорите се сблъскаха с перфектната буря от изненадващо слаби икономически данни, невпечатляващи корпоративни отчети и лоши сезонни тенденции. Около 95% от акциите в S&P 500 понесоха удар, а индексът беше на път да запише най-големия си спад от почти две години, докато компаниите от „Великолепната седморка“, като Nvidia и Apple се сринаха с почти 10% в един момент.

Дневната продажба на 120 хил. акции от Nvidia се е случила по време на колебливи за Nvidia месец, в който стойността им е растяла и спадала.

Базираният в Санта Клара, Калифорния, производител на чипове се е възстановил до края на юли, след оптимистична прогноза за приходите на конкурента Advanced Micro Devices, подновявайки ентусиазма на инвеститорите за сектора. Nvidia добави рекордните 329 млрд. долара пазарна капитализация на 31 юли, което увеличи състоянието на Хуанг с близо 12 млрд. долара.

Нетното богатство на Хуанг спадна до 88,8 млрд. долара, след като за кратко надхвърли 100 млрд. долара миналия месец, според индекса на милиардерите на Bloomberg. Неговото нетно състояние се понижи с 8,5 млрд. долара през първите два дни на август, а в момента е намаляло с още 4,8 млрд. долара.

Говорител на Nvidia отказва да коментира въпроса.

61-годишният Хуанг не е единственият човек от Nvidia, който е продал нейни акции през юли. Членът на борда Марк Стивънс се е разделил с книжа за 125 млн. долара, сочат документи до регулаторите. От своя страна, Джей Пури, изпълнителен вицепрезидент на глобалните операции, е продал акции за 10 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:05 | 05.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още