IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Технологичните акции записаха най-големия си триседмичен спад от две години

Amazon и Intel отчетоха най-лоши резултати сред технологичните гиганти

16:15 | 03.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Microsoft отстъпи с 4% на борсата тази седмица, а за последните три – с 10%. Технологичният гигант даде по-слаба от очакваното прогноза за настоящото тримесечие и не изпълни очакванията за растежа на своя облачен сегмент Azure. След представянето на анализаторите на Mizuho посочиха в бележка, че „основно потребление на Azure е повлияно от ограниченията на капацитета и по-слабото представяне в определени места в Европа“.

Стойността на книжата на Alphabet се понижи леко тази седмица, след 10-процентен спад през предходните две. В отчета на компанията приходите от рекламата в YouTube не изпълниха очакванията, а общите рекламни приходи нараснаха само с 11 на сто. Това е много под резултата на Meta, която записа 22% ръст на показателя.

Meta е изключение

Meta беше лъч светлина в групата. Цената на акциите ѝ се повиши с почти 5% тази седмица, след като компанията надмина прогнозите на Wall Street и даде оптимистична прогноза за настоящото тримесечие. Главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг каза, че огромните инвестиции на компанията в AI се отплащат чрез създаване на по-подходящи реклами и улесняване на търговците при създаването на кампании.

Дори след това рали обаче, акциите на Meta бележат спад на стойността за последните три седмици.

Единствената технологична компания с мегакапитализация, която все още не е обявила финансовия си отчет, е Nvidia – най-големият печеливш от AI бума. Цената на акциите ѝ се понижи със 17% през триседмичния спад на Nasdaq, макар че от началото на годината е нараснала с повече от 110%.

Nvidia разчита на разходите на другите технологични гиганти, които изграждат своята AI инфраструктура. Поради огромното рали на Nvidia от последните няколко години, всеки признак за потенциален спад може да има огромно въздействие върху нейните акции. Компанията ще представи своите финансови резултати на 28 август.

От обратната страна на пазара на чипове стои Intel.

Някога най-големият производител на чипове в света, Intel претърпя поражение от конкурентите си през последните години и е далеч назад в надпреварата, свързана с изкуствения интелект. В петък акциите ѝ записаха най-лошия си ден от 50 години, като се сринаха с 26% до ниво, невиждано от 2013 г.

Intel отчете резултати, които значително се разминаха с очакванията, и обяви масово преструктуриране, което включва премахването на 15% от работната ѝ сила. Главният изпълнителен директор Пат Гелсингер коментира пред CNBC, че това е „най-същественото преструктуриране на Intel от прехода към микропроцесорната памет преди четири десетилетия“. Инвеститорите не са уверени, че планът ще проработи.

В бележка от петък анализаторите от KeyBanc Capital Markets понижиха прогнозите си и запазиха препоръката си за задържане на акциите ѝ, позовавайки се на трудния път, който предстои пред компанията.

„Предвид всички предизвикателства, пред които е изправена Intel, подобно голямо намаление на броя на служителите вероятно ще затрудни постигането на целите“, пишат те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:15 | 03.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още