IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Технологичните акции записаха най-големия си триседмичен спад от две години

Amazon и Intel отчетоха най-лоши резултати сред технологичните гиганти

16:15 | 03.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

След като повечето финансови отчети на компаниите с мегакапитализация в технологичния сектор вече бяха представени, едно нещо е ясно: Wall Street е неспокоен, пише CNBC.

Nasdaq Composite отстъпи с 3,4% тази седмица, с което триседмичният му спад достигна 8,8%. Това е най-лошото представяне на технологичния индекс за такъв период от септември 2022 г., когато пазарът беше в състояние на свободно падане поради ускоряващата се инфлация и нарастващите лихвени проценти, според FactSet.

От края на 2022 г. наративът за технологичния сектор е предимно положителен, а икономиката на САЩ се възстановява след пандемията, докато вълнението около възможностите за растеж, предизвикани от изкуствения интелект (AI), нараства.

Миналата година Nasdaq се повиши с 43% и остава с 12% нагоре от началото на 2024 г., след като записа ръст до рекордна стойност миналия месец.

Но последният сезон на отчетите беше разочароващ, като някои компании изведоха на преден план по-слабия от очакваното растеж, а други повдигнаха опасения, че изграждането на AI инфраструктура може да срещне някои проблеми.

Над индустрията витаят опасения за цялостната икономика на Съединените щати. В петък министерството на труда заяви, че растежът на работните места се е забавил много повече от очакваното през юли, докато безработицата се е повишила, след като икономическите данни показаха неочакван скок в заявките за обезщетения за безработица и отслабване на производствения сектор.

Джош Корън, основател на Musketeer Capital Partners, каза, че технологичните гиганти с капитализация, надхвърляща трилион долара, вече са в макроикономическата игра, защото са толкова големи, че слабостта в общите данни естествено ще се усети и в техните резултати.

Amazon и Apple отчетоха финансовите си данни в четвъртък, като първата не успя да изпълни прогнозата за приходите си и даде разочароваща прогноза, а втората записа едва 5% ръст на приходите.

„Докато икономиката се забавя, един бизнес като Amazon, като Apple, също ще се забави“, коментира Корън пред CNBC. „Това виждате в отчетите“.

Цената на акциите на Amazon се понижи с 8,8% в петък, с което триседмичният ѝ спад достигна 14%. При представянето на резултатите директорите на компанията отдадоха по-слабите резултати на факта, че потребителите купуват по-евтини продукти и по-малко големи и скъпи такива, като компютри или телевизори.

„Виждаме много от същите потребителски тендеции, за които говорихме през последната година – потребителите са внимателни с разходите си, като не пазаруват толкова“, коментира главният финансов директор на Amazon Брайън Олсавски пред инвеститорите. „Виждаме признаци, че това ще продължи и през третото тримесечие“.

Резултатите на Apple не бяха чак толкова притеснителни. Компанията надмина прогнозите за печалбата и приходи, а акциите завършиха сесията в петък, както и седмицата, с леко повишение. Но това се случи след спад от над 5% през предходните две седмици.

Последна актуализация: 16:15 | 03.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още