IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Великобритания отлага проект за суперкомпютър и други технологии за 1,6 млрд. долара

Решението за прекратяване на финансирането на съоръжението в Единбург и развитието на изкуствения интелект е определено от критиците като „късогледо“

18:55 | 02.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Кабинетът на британския премиер Киър Стармър отмени финансирането на проекти за суперкомпютър и други технологии за около 1,3 млрд. паунда (1,6 млрд. долара), обявено при предишното правителство на консерваторите, съобщава Telegraph.

Министерството на науката, иновациите и технологиите (DSIT) заяви, че няма да задели 800 млн. паунда, предназначени за изграждането на най-мощния британски суперкомпютър в Единбург.

Освен това се отказа от плана да вложи 500 млн. паунда за изчисления с изкуствен интелект, обявени по-рано тази година.

Правителството заяви, че взема „трудни и необходими решения за разходите“ и че ангажиментите на предишното правителство не са били финансирани.

Решението обаче беше разкритикувано от консерваторите, които го определиха като „изключително късогледо“.

Най-големият суперкомпютър във Великобритания, съоръжението Archer 2 в Единбург, се нарежда на 49-то място в глобалната класация. За сравнение, най-големият подобен компютър в САЩ, Frontier, е над 60 пъти по-мощен.

Предишният кабинет беше обещал 800 млн. паунда за изграждане на наследник на Archer 2, който трябваше да бъде 50 пъти по-мощен от наличния, като работата по разработването ми вече е започнала, но сега е преустановена, след като правителството замрази финансирането.

Все пак се очаква отпускането на средствата да бъде преразгледано в бъдеще.

Андрю Грифит, министър на науката и технологиите в сянка, предполага, че лейбъристите имат „по-скромни амбиции за британския технологичен сектор“.

Последното правителство отдели 300 млн. паунда за изчисления с изкуствен интелект в университетите в Бристол и Кеймбридж и обяви по-рано тази година, че планира да похарчи допълнителни 500 млн. паунда в тази област.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 02.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още