IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Apple се надява, че AI ще тласне нагоре продажбите на iPhone

Въпреки оптимизма на директорите новите функции няма да се появят веднага в Китай

10:15 | 02.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Приходите от продажби на ключовия продукт iPhone са достигнали 39,3 млрд. долара. Въпреки че сумата е малко по-ниска спрямо година по-рано, тя все пак успя да надмине очакванията на Wall Street. Преди три месеца компанията сви прогнозата си за приходите от iPhone за тримесечието до края на юни – сигнал, че не е уверена в нестабилния пазар на смартфони.

Завръщането на iPad

Бизнесът на Apple с iPad е спечелил от дългоочакваното пускане на нови модели. Компанията направи големи промени в устройствата си, които пусна през май, след особено бавен период за таблетите ѝ. Новите продукти включват по-скъп iPad Pro с чип M4, както и по-бърза версия на iPad Air с опция за по-голям екран.

Компанията отчете 7,16 млрд. долара приходи от тази категория, което е с 24% повече спрямо година по-рано. Сумата надмина прогнозите за 6,6 млрд. долара. По-рано Apple каза, че очаква бизнесът с iPad да нарасне с двуцифрен процент през периода до края на юни – нещо, което тя постигна лесно. В продължение на няколко месеца някои клиенти и училища отлагаха покупките на iPad в очакване на новите модели.

Отвъд новия iPad Pro и iPad Air, Apple работи по версия на своите базови iPad и iPad mini с по-бърз процесор. Това може да стимулира допълнителни продажби, когато моделите бъдат пуснати в следващите месеци.

Apple Intelligence

През миналото тримесечие технологичният гигант представи Apple Intelligence, показвайки новите AI инструменти на своята конференция за разработчици през юни. Но технологията, насочена към iPhone, iPad и Mac, не се очаква да пусне пусната за клиентите до октомври. Apple също така не е обяснила още как планира да генерира приходи от функциите, освен чрез стимулиране на търсенето на съвместими устройства. В началото технологията няма да е достъпна в Китай.

Бизнесът с услуги, който включва App Store, Apple Music и стрийминг платформата Apple TV+, продължава да бъде двигател на растежа. Тя е генерирала 24,2 млрд. долара приходи от продажби през последното тримесечие, като показателят е нараснал с 14 на сто.

Wall Street очакваше сумата да е малко под 24 млрд. долара. И все пак бизнесът остава под натиск от регулаторите, които настояват за промени в App Store, който смятат за антиконкурентна сила в индустрията. Това в крайна сметка може да ограничи способността на Apple да генерира приходи от абонаменти и изтегляния на приложения.

Приходите от Mac са се повишили с 2,5% до 7,01 млрд. долара, подкрепени от началото на сезона за пазаруване, свързан с началото на учебната година.

Категорията, която включва носимите устройства, тези за дома и аксесоарите – някога силен бизнес, включващ AirPods и Apple Watch, слушалките Beats и HomePod – продължава да среща проблеми. Бизнесът генерира 8,1 млрд. долара приходи от продажби, което е с 2,3% по-малко спрямо година по-рано. Въпреки това показателят успя да надмине очакванията за 7,8 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 02.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още