IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Какво да очакваме от сектора на компаниите за роботи за доставка?

До 2028 г. се очаква пазарната капитализация на роботите за доставка да стигне 1,4 млрд. долара, каза Александър Александров

16:17 | 01.08.24 г. 3

Все по-голяма част от нашето ежедневие и функции ще бъдат заети от т.нар. роботи. До 2028 г. се очаква пазарната капитализация на роботите за доставка да стигне 1,4 млрд. долара при текущи 0,3 млрд. долара. Това каза в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria пазарният анализатор Александър Александров.

„Секторът на роботите за доставка на храни и други пратки определено е интересен, защото е нова пазарна ниша“, каза той.

Александоров даде пример с компанията за автономни роботи за доставка на храни Serve Robotics, които към момента обслужват около 300 ресторанта с около 100 робота в Лос Анджелис, но плановете са през следващата година да стигнат до 2200 робота и да се насочат към нови градове.

Определено е атрактивен сектор, който има потенциал за разгръщане, каза още той.

Акциите на Serve Robotics поскъпнаха с над 700% за месец. Компанията регистрира огромни ръстове, след като стана ясно, че Nvidia увеличава дела си в в нея, като това не е единственият участник. Uber купи компанията през 2020 г., като през 2021 г. я отдели, а това показва голямо развитие на AI, смята Александров.  

Според него фактът, че Nvidia увеличи дела си в компанията, приковава вниманието към нея и амбициите на Nvidia да остане „абсолютен доминант“ в сектора, а благодарение на това още няколко институционални инвеститори са влезли в компанията.

През цялата година финансовият сектор е един от най-добре представящите се, коментира още Александров. В самия финанов сектор големите банки са приоритетни, след което са инвестиционните фондове и регионалните банки. Именно последните инвестират в сектора на недвижимите имоти, в който от своя страна най-голям принос имат строителите.

Според пазарния анализатор през текущия месец е наблюдава отдръпване от технологичния сектор, но очаква той да остане доминантен на пазара в следващите 12 месеца.

Материалът не представлява съвет за търговия с акции!

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:17 | 01.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
5d0f345c36
преди 16 минути
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:---- https://use.my/arctik
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
mr. Yoda
преди 1 час
В Москва си джиткат малки роботчета за доставка. Съвсем сами. И безотказно. И необезпокоявано. Но това е друга цивилизация. Видеа да искаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
zelka007
преди 2 часа
местните потъмновиолетови в УСАто им фанали цаката на роботите за доставка , обръщат , изсипват квото носят и беж да ги нема ... :))) ... без да се заяждам , светло бъдеще ги чака тез роботи специално ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още