IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пламен Русев: Webit няма да бъде отменен

И най-голямата компания е по-малка от най-малката държава, не става без участието на държавата, коментира основателят на бранда Webit

12:42 | 31.07.24 г.
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Webit няма да бъде отменен, изданието в България е част от глобалното позициониране на страната ни при привличане на IT специалисти. Това обяви в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria Пламен Русев, основател на бранда и глобалната екосистема от иноватори, инвеститори, политици и бизнес лидери - Webit.

Той подчерта, че за повече от 17 години, в които се прави Webit, бизнесът, в лицето на индустрията у нас оценява постиженията на форума. По думите му досега платформата е била символ на единство и властта е подкрепяла мероприятията на форума в името на доброто име на България, което трябва да привлича инвеститори.

Русев потвърди, че форумът Webit не е отменен и събитието ще се състои тогава, за когато е предвидено – на 23-24 октомври, но обясни, че то няма да бъде в планирания формат – като „ракетата носител на бранда „България“.

„И най-голямата компания е по-малка от най-малката държава. Не става без участието на държавата. Всички големи корпорации в нашата индустрия са това, което са, защото държавата е купила от тях. Това не е държавна помощ, това не е подаяние. Това е политика на една държава, която има стратегия за бъдещето си“, е мнението на Русев.

Той посочи, че в Европа държавите също се състезават помежду си, но за това изработват дългогодишна стратегия. „Например в Португалия еквивалентен форум на Webit има 10-годишен договор с правителството на обща стойност от 110 млн. евро, а Европейската комисия също участва. Същото се случва във Финландия, същото се случва във Франция“, даде пример той и съобщи, че посещението за форума у нас ще бъде редуцирано, защото държавата няма да поеме издръжката и Webit няма да се проведе в този глобален формат, за който е замислен.

Създателят на Webit припомни, че през август миналата година българското правителство в лицето на Богдан Богданов, министър на икономиката и индустрията в правителството на Николай Денков, е потърсило организаторите на Webit. По думите му, след „дълги разговори“ е заявено, че вече има стратегия за „бранд България“ и, че „желанието е Webit да бъде ракетата носител на този бранд“.

Русев е категоричен, че Webit никога не е имал нужда от държавната помощ на България.

По думите му на 23 и 24 октомври в България трябваше да има десетки хиляди човека от над 120 държави, и България е избрала да има собствен глобален форум, който да привлича инвестиции, таланти и медийно влияние. Според него, обаче, въпреки гласувания бюджет на форума още през февруари, след ротацията във властта новото правителство заявява, че проектът няма да се осъществи по предварително одобрения план "по целесъобразност".

Как ще продължи да работи Webit с правителството? Защо Законът за публично-частното партньорство е посочен като корупционен и у нас не може да се работи по него? Стана ли „брандът България“ заложник на политическа воля и липса на държавна стратегия?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 31.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още