IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Растежът на облачния бизнес на Microsoft се забавя

Новият отчет на компанията подсказва, че инвестициите в изкуствен интелект ще се отплатят по-бавно от очакваното

08:13 | 31.07.24 г.
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Американската технологична компания Microsoft обяви, че ще похарчи повече пари тази фискална година, за да изгради инфраструктура за изкуствен интелект (AI), въпреки че растежът на облачния бизнес се забавя – още един знак, че изплащането на сериозните инвестиции в технологията може да отнеме повече време, отколкото се надяваше Wall Street, предава Ройтерс.

Цената на акциите на гиганта се понижи със 7% в резултат на прогнозата за разходите, но след това ограничи спада до 4% по време на следборсовата търговия във вторник. Това се случи, след като Microsoft каза, че растежът на облака Azure ще се ускори през втората половина на фискалната 2025 г.

Големи технологични компании инвестират милиарди долари в центрове за данни, за да се възползват от бума в генеративния изкуствен интелект. Alphabet, компанията майка на Google, миналата седмица предупреди, че капиталовите ѝ разходи ще останат високи до края на годината.

Microsoft заяви, че капиталовите ѝ разходи са нараснали със 77,6% до 19 млрд. долара през фискалното ѝ четвърто тримесечие, което приключи на 30 юни, като облакът и свързаните с AI разходи отговарят за почти цялата сума. За пълната фискална 2024 г. капиталовите разходи са достигнали 55,7 млрд. долара.

Главният финансов директор на групата Ейми Хууд заяви, че разходите са били необходими, за да се подкрепи търсенето на AI услуги и компанията инвестира в активи, които „ще бъдат монетизирани в следващите 15 години и повече“.

И все пак инвеститорите, които повишиха цената на акциите на Microsoft с почти една четвърт през последните 12 месеца, благодарение на оптимизма за AI, бяха разочаровани от растежа на Azure.

Microsoft прогнозира, че бизнесът ще нарасне с 28-29% при постоянни валути през тримесечието юли-септември, в сравнение с прогнозата на анализаторите за 29,7% по данни на Visible Alpha.

За сравнение, ръстът през тримесечието до 30 юни беше 29%, но се оказа под средната прогноза за 30,6% и бележи забавяне спрямо преходните три месеца.

„Wall Street няма много търпение. Вижда, че харчите милиарди долари и иска да види увеличение на приходите от тази сума“, коментира Даниел Морган, старши портфолио мениджър в Synovus Trust, която държи акции на Microsoft. „Ако тези компании не се справят с целта, те ще бъдат отхвърлени“.

Макар общият растеж на Azure да се забави, AI услугите носят по-голямата част от увеличението на приходите за тримесечието с 8 процентни пункта, в сравнение със 7 процентни пункта през предходното.

Компанията не разкрива конкретни данни за приходите от Azure – частта от нейния бизнес, която има потенциала да капитализира нарастващия интерес към изкуствения интелект.

Главният изпълнителен директор Сатя Надела заяви, че Azure AI сега се използва от над 60 хил. клиента, което представлява близо 60% ръст на годишна база, както и че средните разходи на клиент продължават да растат.

Надела накара компанията да заложи всичко на технологията, вплитайки AI в почти всеки продукт – от търсачката Bing до софтуер за продуктивност като Word.

Голяма част от тези усилия са подхранвани от технологията на OpenAI, в която Microsoft е инвестирала около 13 млрд. долара, включително асистента 365 Copilot за компании.

Бизнесът с решения за продуктивност - дом на Office пакета от приложения, LinkedIn и 365 Copilot - отчете ръст от 11%, в сравнение с очаквания от 10%.

Приходите от звеното Intelligent Cloud, в което попада платформата за облачни изчисления Azure, е увеличило приходите си с 19% до 28,5 млрд. долара през четвъртото тримесечие. То не е изпълнило прогнозата на анализаторите за 28,68 млрд. долара, сочат данни на LSEG.

Microsoft - смятана за лидер в технологичния сектор благодарение на широкообхватния си бизнес - каза, че през четвъртото тримесечие общите приходи са се увеличили с 15% до 64,7 млрд. долара. Според данни на LSEG анализаторите очакваха 64,39 млрд. долара.

Приходите от бизнеса с персонални компютри, който включва Windows и устройства като компютрите Xbox и Surface, са се увеличили с 14%, тъй като Microsoft се възползва от стабилизирането на продажбите на персонални компютри. Пазарът на компютри нараства за второ поредно тримесечие в периода април-юни, според изследователската компания IDC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:13 | 31.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още