IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цвета Калейнска: Европа е водеща при въвеждането на АI във финансовия сектор

Къде е мястото на България на световната карта на изкуствения интелект, коментира основателката на агенцията за пазарни проучвания Rila Global Consulting

23:31 | 30.07.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Европа не се намира в ролята на догонващия – на Стария континент има много таланти и компании, които се занимават с развитието на изкуствения интелект (AI). Европа в момента е основно фокусирана върху имплементирането на технологията във финансовия сектор, в който е водеща. Тази оценка направи в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria Цвета Калейнска, предприемач и консултант, основател на агенцията за пазарни проучвания Rila Global Consulting, която използва AI в дейността си.

Тя съобщи, че съществуват много технологии, които доминират на пазара, и предоставят мощни инструменти за разработка на модели за изкуствен интелект, в коментар по какъв начин Rila Global Consulting подпомага Европейската комисия в Европейски съвет по иновации.

Калейнска посочи, че продуктите и сегментите в индустрията с развитие на изкуствения интелект се развиват с бърз темп в световен мащаб в най-различни области – в машинното обучение, при обработка и анализи на големи база данни.

„Технологията помага за обработката на големи бази данни. Виждат се големи инвестиции от различни компании в сектора на здравеопазването, биотехнологиите и фармацията, които искат да използват технологията за разработка на нови продукти за диагностика и лечение с нови форми, включително и виртуално, които настъпват по целия свят“, даде пример тя с приложението на AI.

Що се отнася до сектора на автомобилите автономни превозни средства, експертът посочи, че те са на фокус, като тази политика е подкрепена от Белия дом в САЩ, защото разработката на технологията ще намали емисиите, отделяни от колите.

„Лидерите в областта на изкуствения интелект в САЩ са Силициевата долина заедно с големите градове по Източното крайбрежие, а в последните няколко години южни щати като Тексас, в който големи компании като Tesla преместиха дейността си. Тези три района – Сан Франциско, Калифорния, Ню Йорк и Тексас споделят развитието на новите технологии с останалия свят, като продуктите с AI вече навлизат и в България“, съобщи Калейнска.

Тя отбеляза, че Азия, от своя страна, развива със засилен темп сектора на полупроводнците и внедряването на AI в тях.

По думите на консултанта, България присъства на световната карта на AI с компаниите и талантите си, които работят и разработват продукти в сектора. Калейнска даде пример с компании, базирани в нашата страна, в сектора на медицината, които продават продукти по цял свят. И подчерта, че у нас има развити образователни центрове, които предлагат програми, свързани с роботика и AI на обучаващите се.

„Ние даваме много на света. Вече сме по целия свят с тези продукти, но наблягаме все още на големите умове, които вече не е нужно да излизат от България и може да дават своят талант в страната, защото чуждестранните фирми влизат в нашата държава“, е мнението на консултанта. Калейнска допълни, че България се намира в страхотна позиция от геополитическа гледна точка за развитието на технологии, тъй като има възможност да работи със САЩ, Европа, с Близкия и Средния изток.

Къде се позиционира Саудитска Арабия при разработката на изкуствен интелект и може ли да се превърне в технологичен лидер в района? Какво е приложението на AI в пазарните проучвания? Защо в САЩ залагат на развитието на технологията за доминация в Космоса?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 30.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още