IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Новината, че Delta Air ще търси компенсация заради IT срива, потопи акциите на CrowdStrike

Възможно е още компании да потърсят обезщетение

16:44 | 30.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цената на акциите на CrowdStrike се понижава с повече от 6% след началото на борсовия ден в САЩ, след като се появи информация, че Delta Air Lines ще търси компенсация от фирмата за киберсигурност заради скорошния IT срив, който засегна редица индустрии, включително авиационната, предава Ройтерс.

Сривът доведе до отменянето на над 2200 полета на 19 юли, а Delta отмени 6000 оттогава.

Софтуерът "Falcon Sensor" на CrowdStrike доведе до срив на Microsoft Windows и показване на син екран, неформално известен като "Синия екран на смъртта".

Delta е наела адвокатска фирма и ще търси компенсация и от Microsoft, съобщи CNBC в понеделник.

Цената на акциите на CrowdStrike, която нарасна близо два пъти през 2023 г., се понижи с над 24% от срива насам, което доведе до загуба на над 20 млрд. долара пазарна капитализация.

Много клиенти обмислят да забавят или временно да спрат да харчат за услугите на CrowdStrike и очакват спад на цените, сочи проучване на Evercore ISI.

Анализатори от Needham твърдят, че щетите от срива ще доведат до "по-слабо желание на клиентите да разчитат на отделни платформи, тъй като този избор води до риск от концентрация".

Брокерската компания посочва, че клиентите на CrowdStrike, с които е говорила, са изразили негодуванието си от прекъсването, описвайки го като "пълен кошмар", спрял бизнеса им по време на един от най-натоварените периоди на пътуване и пазаруване през годината. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:46 | 30.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още