IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Руската „Яндекс“ планира първо изплащане на дивидент

Компанията отчете силен ръст на печалбата си

16:23 | 30.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Руската технологична компания „Яндекс“ обяви, че може да започне да изплаща дивидент за първи път, след като отчете силен ръст на основната печалба. Това се случи след завършването на продължителното и сложно отделяне от нейната листната на Nasdaq нидерландска компания майка, предава Ройтерс.

Руски консорциум от купувачи този месец финализира сделката за 5,4 млрд. долара в брой и в акции за придобиването на базираните в Русия активи на „Яндекс“, които бяха собственост на нидерландската Yandex NV.

Сделката бележи най-голямата корпоративна продажба от началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г., макар и с голяма отстъпка.

От основаването си в края на дотком бума през 90-те години на миналия век „Яндекс“ винаги е приоритизирала растежа пред дивидентите, като предпочиташе да реинвестира печалбата в редицата си технологични услуги – от търсачката до рекламата, споделените пътувания, онлайн търговията и облака.

„Яндекс“ твърди, че мениджмънтът ѝ е препоръчал бордът да обсъди дивидент от 80 рубли (0,9302 долара) на акция, като той да бъде изплатен до края на октомври. Решението трябва да бъде одобрено от акционерите. „Яндекс“ твърди, че вярва, че занапред компанията трябва да плаща дивидент два пъти годишно.

Коригираната печалба преди данъци, лихви, обезценки и амортизация (EBITDA) е нараснала с 56% през второто тримесечие до 47,6 млрд. рубли. Приходите пък са се увеличили с 37 на сто до 249,3 млрд. рубли, обяви гигантът.

Компанията очаква приходите ѝ да нараснат с 38-40% тази година, ускорявайки ръста си през второто полугодие, докато коригираната EBITDA ще достигне 170-175 млрд. рубли.

YVN, бившата ѝ компания майка, се прекръсти на Nebius Group и се надява да се превърне в ключов играч в изграждането на инфраструктура за изкуствен интелект. Начело на бизнеса стои съоснователят и бивш главен изпълнителен директор на „Яндекс“ Аркадий Волож. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:23 | 30.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още