IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Изтичането на технологични таланти от Калифорния продължава. Време ли е за паника?

Данните за инвестициите в рисков капитал показват, че щатът все още е лидер при привличането на нови инвестиции при технологиите

09:04 | 04.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Последните четири години бяха особени за технологичния сектор на Калифорния. Той процъфтява в началото на пандемията от Covid-19, тъй като хората в САЩ и по света се подготвяха за дистанционна работа и насочваха разходите си към онлайн услуги (игри, стрийминг, курсове и т.н.), които могат да ползват, без да напускат дома си. Но това популяризиране на дистанционната работа, съчетано с най-високите в страната разходи за недвижими имоти, строгите анти-Covid правила и други фактори, също доведе до нещо като изселване от крайбрежните градове на щата, включително и изтегляне на редица висши мениджъри на технологичните лидери през 2020 г. и 2021 г. Появиха се дори твърдения, че господството на района на залива на Сан Франциско като глобална техно Мека приключва, пише Bloomberg.

Няколко нашумели в медийното пространство оттегляния на корпоративни ръководители и предприятия продължават да отекват сред обществеността, като решението на милиардера Илон Мъск да премести централите на две от своите компании - X и SpaceX, от Калифорния в Тексас, където вече се намира главният офис на Tesla – друга компания на предприемача.

Междувременно се появиха и новини за завръщане на някои технологични лидери в Сан Франциско, който, според други, започва възраждане на фона на бума на генеративния изкуствен интелект (ИИ) – най-популярната нова тема в технологичния свят през последната година, силно  концентрирана около града.

Колумнистът на Bloomberg Opinion Конър Сен смята, че сега може би е добър момент да купите малко по-евтини имоти в Сан Франциско.

Може би сме в началото на края на Силициевата долина и дългосрочната перспектива на Калифорния като технологичен център или в началото на нова страница от славната история на щата като гравитационен кладенец за технологичните иновации.

Факт е, че Калифорния губи позиции спрямо останалата част от страната по отношение на технологичните работни места от началото на пандемията – без признаци за обрат, поне за момента. Но дългосрочен поглед, както и бърз поглед към статистиката за рисковия капитал, дават поне някаква основа за оптимизма на щата.

Анализ на данните

Настоящият анализ се базира на месечните статистически данни за заетостта на Бюрото по трудова статистика на САЩ, които позволяват доста добър поглед върху заетостта в технологичната индустрия в Калифорния, но не и за нейните отделни градски райони - поради което фокусът тук е върху щата, а не върху района на залива/Силициевата долина.

Заетостта в шестте основни технологични сектора достигна исторически връх от 1 014 900 души в Калифорния през юли 2022 г.  Оттогава тя спада предимно на фона на по-широкия технологичен спад, като данните, публикувани миналата седмица, показват увеличение от 5000 работни места през юни, което може да е предвестник на по-добри времена.

В останалата част на САЩ заетостта в технологичния сектор нараства по-бързо, отколкото в Калифорния от 2020 г. до 2022 г., и оттогава продължава да расте макар и с по-бавни темпове от преди. В резултат на това делът на Калифорния в общия брой работни места в технологичния сектор на САЩ е намалял от 20,7% през май 2020 г. на 18,1% към този май, малко над дъното отчетено след 90-те години на миналия век - 18% през 2009 г. Като се има предвид скорошната траектория, изглежда неизбежно този дял скоро да достигне нови дъна.

Дял на заетите в технологичния сектор

Това лошо ли е? Делът на заетите в технологичния сектор в Калифорния отчита дългосрочна низходяща тенденция преди 2010 г. и това със сигурност не означаваше гибел за щата. Ако технологиите и бизнес практиките, разработени там, се разпространяват и стават мейнстрийм другаде, това не пречи на Калифорния да запази доходоносната и съществена роля на главен разработчик на тези технологии и практики. Един от начините да видим дали това се случва е да разделим проектирането на компютърни системи и свързаните с тях услуги – това, което правят Accenture Plc, Infosys Ltd. и други подобни, се казва още в анализа на Bloomberg.

Това е секторът, който е най-загрижен за разпространението и внедряването на информационните технологии и представлява около половината от заетостта в технологичния сектор в цялата страна, но достига само една трета в Калифорния.

През 90-те години на миналия век и през следващото десетилетие делът на заетостта в Калифорния в проектирането на компютърни системи и свързаните с тях услуги спада, докато делът на щата при други работни места в областта на технологиите се запазва стабилен – точно сценарият, подчертаващ здравословно състояние за Калифорния. През 2010 г. делът на Калифорния и в двата случая се увеличава неустойчиво. Сега делът на щата намалява и в двете сфери, което може да сигнализира за добре дошла корекция или началото на низходяща спирала.

Рисков капитал

Всичко зависи от това какво ще се случи след това. Един от начините поне да се досетите за това е да погледнете статистиката за рисковия капитал, на теорията (която признаваме, че не е херметична), че работните места следват инвестициите.

PitchBook и Националната асоциация за рисков капитал на САЩ наскоро публикуваха своя отчет за рисковия капитал за второто тримесечие на 2024 г. Числата не са напълно съвместими, но дават поне груба представа, че делът на Калифорния във входящите инвестиции в рисков капитал за САЩ, макар и да е под върховете от средата на предишното десетилетие, все още е доста голям по историческите стандарти.

Едно нещо, което всички тези статистики пропускат, е останалият свят, като включването на работните места в технологичния сектор в Азия със сигурност би означавало още по-рязък относителен спад за Калифорния през десетилетията. По отношение на рисковия капитал, не толкова - 24% дял за щата при глобалните инвестиции в рисков капитал през първата половина на 2024 г. Ако се задържи през цялата година, делът на щата ще отбележи нов връх.

Калифорния все още има много проблеми за решаване, но привличането на нови инвестиции в технологиите изглежда не е един от тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 04.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още