IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нова стачка в Холивуд: Актьорите във видеоигрите срещу създателите им

Изпълнителите искат по-голяма защита от намесата на изкуствения интелект

09:36 | 26.07.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Актьори, озвучаващи видеоигри, и изпълнители за улавяне на движение свикват стачка заради неуспешни преговори около трудови договори, фокусирани върху защитата на работниците от изкуствения интелект (AI), което би могло да доведе до ново спиране на работата в Холивуд, съобщава Ройтерс.

SAG-AFTRA обяви стачка от 26 юли заради Споразумението с интерактивни медии, което обхваща участници във видеоигри, съобщи синдикатът в четвъртък.

Решението следва месеци на преговори с големи компании за видеоигри, включително Activision Productions, Electronic Arts, Epic Games, Take-Two Interactive, Character Voices на Disney и WB Games на Warner Bros Discovery.

Споразумението с интерактивни медии изтече през ноември 2022 г. и беше удължавано на месечна база по време на разговорите.

„Въпреки че са постигнати споразумения по много въпроси, важни за членовете на SAG-AFTRA, работодателите отказват ясно да потвърдят, на разбран и изпълним език, че ще защитят всички изпълнители, обхванати от този договор, на техния AI език“, казва синдикатът в изявление.

SAG-AFTRA представлява и филмовите и телевизионни актьори, които стачкуваха през юли миналата година поради опасения за неадекватни предпазни мерки срещу изкуствения интелект, въвличайки Холивуд в две едновременни спирания на работа за първи път от 63 години.

Докато филмовите и телевизионни студия преговаряха от единна позиция и Алиансът на филмовите и телевизионни продуценти (AMPTP) преговаряше от тяхно име, няма аналогична група в гейминг индустрията, така че е много вероятно един или повече от разработчиците да приемат исканията на съюза, казва управляващият директор на Wedbush Майкъл Пачър. „Щом един го направи, всички ще го направят“, допълва той.

Освен защита срещу AI, най-належащите проблеми на SAG-AFTRA в преговорите са по-високо заплащане, медицинско лечение и почивки на изпълнителите на улавяне на движение.

SAG-AFTRA казва, че заплащането на изпълнителите във видеоигри не е в крак с инфлацията. Профсъюзът иска и по-голяма защита за изпълнителите на улавяне на движение, които носят маркери или сензори върху кожата или костюм, за да помогнат на създателите на игри да представят движенията на герои.

„Разочаровани сме, че синдикатът избра да се оттегли, когато сме толкова близо до сделка, и оставаме готови да възобновим преговорите. Вече намерихме общ език по 24 от 25 предложения, включително исторически увеличения на заплатите и допълнителни разпоредби за безопасност, “ каза Одри Кулинг, говорител на създателите на видеоигри, които са страни по споразумението.

Офертата, представена на SAG-AFTRA, включва защита от AI с изискване на съгласие и справедливо възнаграждение за всички изпълнители, работещи по споразумението, каза Кулинг.

Въпреки това според Пачър от Wedbush гласовите актьори съставляват много малка част от разходите за разработката на игри, които средно надхвърлят 80 млн. долара, а гласовата актьорска игра представлява само около 500 хил. долара от тях.

„Просто не си струва да отлагате пускането на игра, за да спестите няколкостотин хиляди долара“, казва Пачър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 26.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още