IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Експерт по киберсигурност: Трябва винаги да наблюдаваме до кой домейн правим плащане

Аврамов препоръча на потребителите да не ползват една и съща парола за всяка платформа

20:25 | 24.07.24 г.

Трябва винаги да наблюдаваме до кой домейн правим плащане, къде потвърждаваме и дали връзката ни е сигурна. Това препоръча експертът по киберсигурност Деян Аврамов пред Bulgaria ON AIR, коментирайки зачестилите случаи на сигнали на граждани за фалшиви мейли от НЗОК и други институции.

Той обясни, че фишингът под формата на масова кампания се прави така, че да може да порази най-много хора. Използват се имена на държавни институции или на банки – нещо, на което хората ще повярват. „Хакерът, без да се легитимира, трябва да се опита да придобие легитимност пред човека. Невинаги фишингът идва под формата на имейл, понякога може да дойде и като съобщение от браузъра", каза той.

Като противодействие на кибератаките, Аврамов препоръча на потребителите да не ползват една и съща парола за всяка платформа. Според него може да се ползват мениджъри на пароли или комбинация от думи и словосъчетания, за да може да се запомни паролата.

„Със сигурност трябва да сменяте често паролата. Може на месец да го правите, ако искате и всеки ден можете. На тези, на които имате по-чувствителна информация, може по-често да сменяте паролата“, каза още той.

Аврамов подчерта, че голяма институция като полицията или банката никога не би изисквала чувствителна информация по имейл.

„Когато става въпрос за източване на данни се изисква лична информация. Понеже по-възрастните имат афинитет към институциите, дават своите данни. Когато получаваме фишинг, можем да проверим дали имейлът е истински“, каза той. Аврамов посочи, че такива кампании се случват по-често при използване на несигурни пощи, защото сигурните успяват да ги засекат и филтрират.

Според специалиста по киберсигурност е важно темата да се изучава в училище, защото колкото по-рано се научат тези мерки за сигурност, толкова по-добре.

Гледайте целия разговор във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 24.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още