IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wiz се отказа от сделката с Google

Стартъпът за киберсигурност провали потенциално най-голямото придобиване на Alphabet

08:44 | 23.07.24 г.
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Стартъпът за киберсигурност Wiz се оттегли от предполагаемата сделка за 23 млрд. долара, съгласно която трябваше да бъде придобит от компанията майка на Google - Alphabet. Вместо това избра да се насочи към първично публично предлагане, сочи бележка на Wiz, рагледана от Ройтерс.

„Въпреки че сме поласкани от офертите, които получихме, избрахме да продължим по пътя към изграждането на Wiz“, посочва изпълнителният директор Асаф Рапапорт в бележката, без да назовава Google.

„Позволете ми да премина към темата: следващите ни важни цели са 1 млрд. долара годишни приходи и IPO“, допълва той.

По-рано през юли Ройтерс съобши, че Alphabet е в напреднали преговори за придобиване на Wiz за приблизително 23 млрд. долара, като се позова на източник, запознат с въпроса.

Решението на Wiz да отмени сделката ще бъде неуспех за Google, която инвестира в облачната си инфраструктура и се фокусира върху спечелването на клиенти за облачния бизнес, генерирал повече от 33 млрд. долара приходи миналата година.

Базираната в Ню Йорк компания трябваше да бъде част от най-голямата сделка на Alphabet досега и второто ѝ значително придобиване в сферата киберсигурността от покупката на Mandiant за 5,4 млрд. долара през 2022 г.

Wiz е една от най-бързо развиващите се софтуерни стартиращи фирми и набра 1 млрд. долара в рамките на кръг на финансиране по-рано тази година, който я оцени на 12 млрд. долара. Американско-израелският стартъп имаше приходи от 350 млн. долара за 2023 г.

Wiz предоставя базирани в облака решения за киберсигурност, които помагат на компаниите да идентифицират и премахнат критични рискове на облачни платформи, чрез намирането на заплахи в реално време и отговори, захранвани от изкуствен интелект.          

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:00 | 23.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още