IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Китай до голяма степен остана незасегнат от глобалния IT срив?

Бизнесите в САЩ и Европа имаха кошмарен ден, а тези в Китай работиха както обикновено

20:34 | 22.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Макар бизнесите в САЩ и Европа да се събудиха в петък от глобален IT срив, който попречи на работата на летища и хотели, Китай се насочи към уикенда почти незасегнат, пише CNBC.

Проблемът тръгна от софтуерна актуализация на базираната в Тексас компания за киберсигурност CrowdStrike, която генерира повече от половината от приходите си от Съединените щати. Технологията на компанията се използва от много от най-големите банки, здравни учреждения и енергийни компании в света.

„Въздействието на петъчния инцидент с CrowdStrike върху Китай беше много малко, без почти никакво въздействие върху местния обществен живот“, коментира Гао Фън, старши директор проучвания в Gartner. „Само някои чуждестранни компании в Китай бяха засегнати“.

„Главната причина е, че местните китайски компании предимно не използват продукти на CrowdStrike, така че не са засегнати“, коментира Гао. „Клиентите на CrowdStrike са концентрирани основно в Европа и Съединените щати.“

Услугите за споделено пътуване, електронната търговия и други свързани с интернет системи в Китай обаче работеха гладко в петък. Китайските държавни медии също заявиха в петък вечерта, че международните полети на двете летища в Пекин се изпълняват нормално и че Air China, China Eastern Airlines и China Southern Airlines не са били засегнати от мащабни технически повреди в системите.

Един от най-забележителните ефекти от IT срива, включително в Китай, беше върху устройства с Microsoft Windows, които се опитваха да интегрират актуализация на продукта Falcon на CrowdStrike, което доведе до син екран и цикъл от рестартирания на компютрите.

Продуктите на Microsoft се използват широко в Китай - Windows обхваща около 87% от продажбите на персонални компютри в континенталната част за миналата година, сочат данни на Canalys. Това е по-високо от дела от 79% за останалия свят през първото тримесечие на тази година, допълва изследователската фирма.

Хаштаг, свързан със срива, се класира на второ място в китайската социална мрежа Weibo, когато прекъсванията започнаха да ексалират в петък. Публикациите обичайно показваха снимки на „синия екран на смъртта“ и обсъждаха срива по целия свят.

Но популярността на този хаштаг скоро отстъпи място на други, свързани с вътрешни въпроси, включително пускането на продукти на китайската компания за смартфони Xiaomi в Пекин същата вечер.

Продуктите на Microsoft Office 365 и облака Azure в Китай се управляват от местна компания, наречена 21Vianet. Не е станало ясно веднага дали локализацията е причина за ограниченото въздействие в петък. Двете компании не са отговорили веднага на запитванията на CNBC за коментар.

Защо китайските компании не използват CrowdStrike?

През последните години правителствата на САЩ и Китай принудиха местните компании да използват местни технологии и да съхраняват данни локално от съображения за национална сигурност.

Canalys посочва, че създаденият в Китай UOS, или Unity Operating System (Операционна система Unity), се ползва все повече от държавните предприятия и държавния сектор, въпреки че Windows все още доминира на вътрешния пазар на персонални компютри.

„Има много малко въздействие, тъй като CrowdStrike почти не се използва в Китай“, коментира Рич Бишоп, главен изпълнителен директор на AppInChina, която предлага международен софтуер в Китай.

„Това е отчасти защото много от заплахите за сигурността, срещу които CrowdStrike е проектирана да защитава, идват от Китай“, казва той, добавяйки, че китайските компании обикновено използват продукти от Tencent, 360 и други компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 22.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още