IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кандидатът за вицепрезидент на Тръмп открито подкрепя по-строгия подход към Big Tech

Джей Ди Ванс може да окаже подкрепа на действията на Федералната търговска комисия

08:57 | 16.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Hannah Beier/Bloomberg
Снимка: Hannah Beier/Bloomberg

Избраният от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп кандидат за вицепрезидент тази година Джей Ди Ванс открито похвали работата на председателя на Федералната търговска комисия (FTC) Лина Хан – знак, че мащабният подход на агенцията към прилагането на антимонополното законодателство може да се радва на известно ниво на подкрепа от втора администрация на Тръмп, предава Ройтерс.

Ванс, републикански американски сенатор от Охайо, беше избран от Тръмп за кандидат в понеделник в рамките на Националния конгрес на републиканците в Милуоки. На събитието Тръмп официално беше номиниран от партията си.

„Мисля, че избирането на сенатор Ванс за вицепрезидент със сигурност изпраща сигнал в една посока“, коментира Конилио. Неговият мозъчен тръст получава финансиране от няколко големи технологични компании.

По-критичният подход към технологочините гиганти няма да е нещо ново за Тръмп. FTC и Министерството на правосъдието при Тръмп започнаха разследвания срещу Meta, Amazon, Apple и Google за предполагаеми нарушения на антимонополните правила. И четирите компании в крайна сметка бяха съдени и отрекоха да са извършили нещо нередно.

Ванс е юрист и рисков инвеститор, завършил Йейл, който е работил в корпоративната адвокатска кантора Sidley Austin и е помогнал на Тръмп да набира средства в Силициевата долина. Той също така е призовавал за разбиването на една от най-големите компании.

„Малко късно, но е време да разбием Google”, туитна Ванс през февруари, оплаквайки се, че „монополистичният контрол върху информацията в нашето общество принадлежи на една особено прогресивна технологична компания“.

Остава да видим върху какво ще се фокусира потенциалната втора администрация на Тръмп. Политическата платформа на консервативната фондация Heritage Foundation Project 2025 обсъжда начините, по които консервативните каузи могат да бъдат подкрепяни от антимонополните органи, но също така поставя под въпрос дали Федералната търговска комисия трябва да продължи да съществува.

Бизнес групи критикуваха антитръстовите органи на президента Джо Байдън, че надхвърлят традиционните съображения за това как конкуренцията влияе на цените, за да се съсредоточат върху въпроси, включително труда.

Търговската камара на САЩ подаде иск, за да блокира неотдавнашната забрана на Федералната търговска комисия към работодателите да изискват от работниците да подписват споразумения да не се присъединяват към конкуренти или да стартират конкурентен бизнес.

На събитие през февруари, организирано от инкубатора за стартъпи в Силициевата долина Y Combinator, Ванс коментира, че неговите възгледи за антимонополните въпроси обхващат не само помагането на малките фирми да се конкурират, но и работниците и качеството на потребителските стоки.

Той не е съгласен с това, което описва като възглед на някои консерватори, че поведението на корпорациите не може да бъде „тиранично“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:57 | 16.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още